Afrika Birliği: Çok ciddi bir kıtlıkla karşı karşıya kalacağız!

Rusya lideri Putin'le görüşen Senegal Cumhurbaşkanı Sall, Ukrayna limanlarından tahılın serbest kalmaması ve hububat üretilmemesi halinde Afrika'nın kıtlıkla karşı karşıya kalacağı uyarısında bulundu.

Afrika Birliği: Çok ciddi bir kıtlıkla karşı karşıya kalacağız!

Afrika Birliği (AfB) Dönem Başkanı Macky Sall, Ukrayna limanlarından tahıl ihracatının engellenmesi başta olmak üzere söz konusu savaşın Afrika'da ciddi etkilerinin görüldüğünü açıkladı. 

Fransa'nın başkenti Paris'te France 24 kanalı ve RFI radyosuna özel bir mülakat veren Senegal Cumhurbaşkanı Sall, AfB Dönem Başkanı olarak, Afrika'nın Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle yaşadığı tahıl ve gübre sıkıntısını aktarmak için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile geçen hafta görüştüğünü belirtti. Sall, "Hububat üretilmezse Afrika'da kıtlıkla karşı karşıya kalacağız" dedi.

'GÜBRE VE TAHILA ERİŞİM SAĞLANMALI'

Sall, Putin'den Odessa limanı vasıtasıyla Ukrayna'daki tahılın serbest kalması, Afrika'nın gübre ve tahıla erişimi konusunda yardımcı olmasını talep ettiğini ve savaşı sonlandırma çağrısında bulunduğunu kaydetti.

AfB Dönem Başkanı Sall, "Hububat üretilmezse, Afrika kıtasını istikrarsızlaştırabilecek çok ciddi bir kıtlıkla karşı karşıya kalacağız" diye konuştu.

MALİ'YLE KRİZ DEVAM EDİYOR

Sall, Mali'ye Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) tarafından uygulanan yaptırımlara ilişkin gelen soruya da yanıt verdi. Mali'nin ECOWAS ile ortak karar almadan sivil geçiş sürecine ilişkin kararını duyurmasını "beceriksizlik" olarak niteleyen Sall, Mali'deki cunta ile hala uzlaşılabileceğini umduğunu dile getirdi.

Sall, 3 Temmuz'da yapılacak ECOWAS zirvesini kastederek, "(Mali'nin) Temmuza kadar ECOWAS'ın yaptırımları kaldırması için istediği şartları yerine getirip getirmeyeceğini göreceğiz" dedi. ECOWAS, ocakta geçiş sürecinin 5 yıl olacağını duyuran Mali'ye o tarihten bu yana çeşitli yaptırımlar uyguluyor.

Mali, hafta başında geçiş sürecinin 24 ay olacağını duyurmuş ancak bu karar da ECOWAS'ı tatmin etmemişti. ECOWAS, önce Ağustos 2020'de ardından Mayıs 2021'de darbe yapan cuntadan en fazla 16 ay daha yönetimde kalacağı bir formül bulmasını istiyor.