Afrika'da savaş çanları çalıyor: Nijer’e askeri müdahale kapıda

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğunun (ECOWAS) Siyasi İşler, Barış ve Güvenlikten Sorumlu Komiseri Abdel-Fatau Musah, Nijer'e olası bir müdahalenin tarihinin netleştiğini belirterek, "Emir gelir gelmez Nijer'e müdahale etmeye hazırız" dedi. Öte yandan cunta yönetimi Nijer'e olası bir askeri müdahalesine karşı gönüllülerden oluşan bir milis gücü kuruyor.

Afrika'da savaş çanları çalıyor: Nijer’e askeri müdahale kapıda

ECOWAS ülkelerinin genelkurmay başkanlarının, Nijer'deki krizi çözüm bulmak için Gana'nın başkenti Akra'da düzenledikleri iki günlük toplantının ardından açıklama yapan ECOWAS Siyasi İşler, Barış ve Güvenlikten Sorumlu Komiseri Abdel-Fatau Musah, Nijer'e başlatılacak olası askeri operasyonun gününün belli olduğunun altını çizdi.

"Emir gelir gelmez Nijer'e müdahale etmeye hazırız" diyen Musah, müdahalenin tarihini paylaşmadı ve operasyonun kısa süreli olacağını söyledi.

Musah, "Nijer'e savaş ilan etmiyoruz. Diyalog yolu hala açık. Nijer'i askeri iktidardan kurtarmak istiyoruz ki böylece ordu ülkenin öncelikli hedefi olan terörle mücadeleye odaklanabilsin" değerlendirmesinde bulundu.

Nijer'de milis gücü toplanıyor

Öte yandan ECOWAS’ın Nijer'e olası bir askeri müdahalesine karşı gönüllülerden oluşan bir milis gücü kurulacağı belirtiliyor.

Yerel basında çıkan haberlere göre, "Nijer'i Savunma Gönüllüleri (VDN" isimli sivil milis gücü için alımlar 19 Ağustos'ta başkent Niamey'de başlayacak.

Gönüllüler, VDN saflarına katılmak için Niamey'deki General Seyni Kountche Stadyumunda toplanacak, 18 yaşını doldurmuş herkes kayıt altına alınabilecek.

Daha önce AP'ye konuşan VDN'in kurucularından Amsarou Bako, askeri yönetimin VDN'in bir parçası olmadığını ancak girişimden haberden olduğunu söylemişti.

Burkina Faso ve Mali, olası bir askeri müdahaleye karşı Nijer'e savaş uçağı gönderdi

Bu gelişmeler yaşanırken Mali ve Burkina Faso, ECOWAS’ın olası askeri müdahalesine karşı bu ülkeye savaş uçağı gönderdi.

Nijer devlet televizyonu RTN'de yayımlanan haberde, Mali ve Burkina Faso'nun Nijer ile dayanışma halinde olduğu belirtilerek, Nijer'de savaş uçakları konuşlandırdıkları kaydedildi.

Haberde, "Mali ve Burkina Faso, Nijer'e yönelik her türlü saldırıya karşılık vermek üzere savaş uçaklarını konuşlandırarak yayımladıkları ortak bildiride verdikleri taahhütleri somut eyleme dönüştürdü" ifadesi kullanıldı.

Nijer'deki darbe

Nijer'de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz'da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmuş ve o akşam asker yönetime el koyduğunu duyurmuştu.

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane Tchiani, 28 Temmuz'da CNSP isimli geçiş hükümetinin başına geçmişti.

CNSP, 7 Ağustos'ta Lamine Zeine'yi başbakan olarak atamış, 10 Ağustos'ta da asker ve sivillerden oluşan 21 üyeli kabineyi açıklamıştı.