Afrin'de ortaya çıkan mezarlara ilişkin yeni detaylar

Afrin İnsan Hakları Örgütü Sözcüsü İbrahim Şêxo, Afrin’de ortaya çıkarılan mezarlığın toplu mezar değil, çatışmalar döneminde hayatını kaybedenlere ait bir mezarlık olduğunu söyledi.

Afrin'de ortaya çıkan mezarlara ilişkin yeni detaylar

Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu (SMO) gruplarının kontrolünde bulunan Rojava’nın Afrin kentindeki Yeni Afrin Mahallesi'nde dün yapılan kazı çalışmalarında yaklaşık 35 kişiye ait cenazeler çıkarılmıştı.

Anadolu Ajansı dünkü haberinde, boş bir arazide bulunan toplu mezarın yerel güvenlik kuvvetlerine yapılan bir ihbar üzerine bulunduğunu ve kazı çalışması başlatıldığını yazdı.

Ajans bugünkü haberinde ise, 15-20 metre derinlikteki mezarlıktan çıkarılan cenazelerin sayısının 68 olduğunu aktardı.

AA’ya konuşan Afrin Yerel Meclisi Başkanı Muhammed Şeyh Raşid, cenazelerin toplu bir şekilde gömüldüğünü, poşetler içinde üst üste atıldığını, toplu mezara koyulup üzerlerinin kapatıldığını savundu.

Çıkarılan cesetlerin kime ait olduğu tespit etmeye çalıştıklarını belirten Şeyh Reşid, “Bu alan mezarlık değil, burası yerleşim alanı içerisinde boş araziye çabuk ve acele olarak gömülmüş toplu bir mezarlık" diye konuştu.

“Toplu Mezar Değil”

Rûdaw’a konuşan Afrin İnsan Hakları Örgütü Sözcüsü İbrahim Şêxo ise, mezarlığın Afrin Yerel Yönetim Meclisi’nin arkasında bir vatandaşa ait arazide bulunduğunu belirtti.

Şêxo, “Bu mezar, Türk ordusu ile silahlı grupların saldırının başladığı dönemde açıldı. Halk o dönemde ölülerini mezarlıklara gömemediği için burada gömüyordu. Toplu mezar değil, halka da ait bir mezar” dedi.  

Rûdaw’a konuşan ancak güvenlik gerekçesi ile isminin açıklanmasını istemeyen Afrin’den bir kaynak da bu bilgiyi doğrulayarak, “Zeytin Dalı” operasyonunun yaşandığı dönemde gerek bombardımanlar ve gerekse de diğer nedenlerle ölenlerin bu mezarlıkta defnedildiğini söyledi.

Öte yandan Rojava Özerk Yönetimi’ne bağlı Şehit Aileleri Meclisi de bugünkü açıklamasında, çıkarılan cenazelerin YPG’lilere ait olduğunu duyurdu.

Açıklamada, “Türk devletinin vahşeti öyle bir noktaya geldi ki artık şehitlerimizi mezarlıklarından çıkarıp fotoğraflarını servis ediyor. Şehitlerimizin cenazelerini toplu mezar gibi göstermeye çalıştılar. Ancak ortaya çıkan görüntüler incelendiğinde mezarların çıkarıldığı yer Şehit Avesta şehitliğidir. Oradaki cenazeler Afrîn’deki Çağın Direnişinde şehit düşen savaşçıların mezarlarıdır” ifadelerine yer verildi.

 

Rudaw