Albay Myles B. Caggins: ABD, Peşmerge'nin güçlü olmasını istiyor
Pentagon heyetinin Erbil ziyaretini değerlendiren IŞİD ile Mücadele Uluslararası Koalisyon eski Sözcüsü Albay Myles B. Caggins, Washington yönetiminin Peşmerge'nin başarılı ve güçlü olmasını istediğini söyledi.
ABD Savunma Bakanlığı Uluslararası Güvenlik İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Celeste A. Wallander ve beraberindeki heyet bugün Kürdistan Bölgesi’ni ziyaret etti.
IŞİD ile Mücadele Uluslararası Koalisyon eski Sözcüsü Albay Myles B. Caggins, Pentagon heyetinin Erbil ziyaretini, "ABD'nin Peşmerge güçlerinin bölgesel güvenliğin sağlanmasındaki rolüne verdiği önemin göstergesi" olarak değerlendirdi.
Bağdat’ta bulunan Pentegon heyeti, daha sonra Erbil'e gelerek Kürdistan Bölgesi Başkanı Başbakanı Mesrur Barzani, ile bir araya geldi.
IŞİD ile Mücadele Uluslararası Koalisyon eski Sözcüsü Albay Myles B. Caggins, Pentagon heyetinin Erbil ziyaretini değerlendirdi.
Caggins, ABD’nin Savunma Bakanlığı'ndan üst düzey ziyaret ile Kürdistan Bölgesi ve Peşmerge'ye yönelik destek politikasını göstermeye devam edeceğini belirtti.
Caggins, “ABD politikası gereği, Irak'ı tek bir ülke olarak görmektir, ancak diplomatik ilişkiler nedeniyle ABD Savunma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı'nın Irak Kürdistan Bölgesi ile çok güçlü bağları var” dedi.
Albay Myles B. Caggins sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu ilişki, bir kısmı IŞİD'e karşı işbirliği ve silahlanma olan güvenlik koordinasyonunu içerir. IŞİD ile mücadele çerçevesinde Peşmerge'ye yardımlar yapıldı. Ayrıca, büyükelçilik ve konsolosluk, Irak savunmasına diğer yardımların tahsis edildiği Irak ile güvenlik koordinasyonu için askeri temsilciliklere sahiptir. Yardım, Duhok'tan Basra'ya kadar tüm kuzeyi kapsıyor.”
“Pentagon heyetinin Kürdistan Bölgesi ziyareti, Peşmergenin bölgesel güvenlikteki rolüne verilen önemin göstergesi”
Albay Caggins, heyetin Kürdistan Bölgesi'ndeki Peşmerge güçlerinin faaliyetlerini yerinde görmek için yaptığı ziyaretin "ABD'nin Peşmerge güçlerinin bölgesel güvenliğin sağlanmadaki rolünü çok önemli ve etkili gördüğünün gösterdiğini belirtti.
Bunun yeni bir şey olmadığını dile getiren Caggins “Bu ziyaret, Peşmerge Bakanı'nın Washington ziyaretinden ve ABD’li askeri komutanların Kürdistan Bölgesi'ne yaptığı önceki ziyaretlerden ayrı tutulmamalıdır. Tüm bunlar, IŞİD'e karşı mücadelede devam eden ortaklığın bir işaretidir; Bu aynı zamanda ABD ile Kürtler arasındaki 1980'lerin sonunda ve 1990'ların başında başlayan ilişki ve ortaklıktan da kaynaklanmaktadır” ifadelerini kullandı.
“Peşmerge güçlerinin Kürdistan Bölgesi halkının güvenliğini korumak için birleşmesi gerekiyor”
Caggins "Peşmerge güçlerinin Kürdistan Bölgesi halkının güvenliğini korumak için birleşmesi gerekiyor. Peşmerge'yi yeniden birleştirme ve reform çabaları son yıllarda ilerleme kaydetti. Bu birleşme ABD, İngiltere, Hollanda ve Almanya tarafından desteklendi. Peşmerge'nin artık ABD tarafından askeri teçhizatla donatıldığı için daha yetenekli ve etkili olduğunu biliyoruz; Peşmerge güçleri ayrıca, IŞİD'den ve diğer herhangi bir iç tehditten daha güçlü olmasını sağlamayı amaçlayan ABD'den çok az mali yardım alıyor. Bir dizi tugay yeniden düzenlendi ve diğer tüm tugaylar birleştirilebilir. Profesyonel bir güçten beklediğimiz budur." ifadelerini kullandı.
"ABD Peşmerge'nin güçlü olmasını istiyor"
ABD'nin Peşmerge'nin güçlü ve başarılı olmasını istediğini dile getiren Albay Myles B. Caggins, “Amerika Birleşik Devletleri, Peşmerge'nin herkese haysiyetle davranmasını, saygı duymasını ve insan haklarına saygı göstermesini istiyor. Ortak değerlere ve hedeflere gelince, ABD bu hedefler için Peşmerge ile birlikte çalışmak istiyor ancak Peşmerge'nin liderlerinin Kürt olduğunu, Kürtler tarafından atanıp terfi ettirildiğini unutmayalım. Bu nedenle Kürt liderlerin ve Peşmerge güçlerinin komutanının bu gururlu savaş gücünü reforme etmek ve birleştirmek için birlikte çalışmakta kararırlıdır” dedi.
“ABD’nin güvenlik dışında bazı endişeleri var”
ABD’nin, IŞİD'in yeniden geri dönmesini engellemek için bölgede olduğuna dikkat çeken Caggins “Ana iş bu, ancak Amerikalıların terörizm ve güvenliğin ötesine geçen daha fazla endişeleri var. Irak'ta siyasi çalkantı ve siyasi istikrarsızlık var. Irak'ta olanları doğuda İran'dan, batıda Suriye'den ve kuzeyde Türkiye'den ayıramayız. Yaşananlar siyasi ve ekonomik durumla ilgili ve insanları etkiliyor, dolayısıyla ABD ekonomik durumu yakından izliyor, çevre sorunları da önemlidir. Orada bir kuraklık var. Ve bazı partiler suyu silah olarak kullanıyor. Bütün bunlar ABD hükümetini ve Washington'u sürekli endişelendiriyor, bu nedenle üst düzey heyetler Irak'ı ziyaret ediyor ve üst düzey askeri yetkililer Suriye'ye gidiyor” şeklinde değerlendirdi. /Rûdaw