Almanya'da 6 Kürt için 'siyaset yasağı' konuldu
Almanya’da 47’inci madde gerekçe gösterilerek siyaset yapmaları yasaklanan toplam 13 göçmenden 6’sının Kürt olduğu ortaya çıktı.
Geçtiğimiz günlerde Sol Parti (Die Linke) Milletvekili Gökay Akbulut, "Göç Yasası"nın 47. maddesi gereği Alman devletinin siyaset yapmaları yasakladığı göçmenlere ilişkin Federal Meclis’e (Bundestag) bir soru önerisi verdi.
Hangi göçmen kökenli siyasetçilerin söz konusu maddenin mağdurları olduğunu soran Akbulut’a, Federal Hükümet adına İçişleri Bakanlığı yanıt verdi.
Scholz hükümeti, kaç yabancıya siyaset yasağının getirildiğine dair bilgileri ilk kez bu yanıtta açıkladı.
6 Kürt göçmene siyaset yasağı
Şu anda hali hazırda 13 yabancıya siyaset yapma yasağı konulduğunu belirten bakanlık, 1 kişiye verilen cezanın süreli olduğunu, diğer 12’sinin de süresiz olduğunu bildirdi.
Buna göre, siyaset yasağı konulardan 4’ü Baden-Württemberg, ikisi NRW, Bavyera ve Saksonya’da da birer kişi olmak üzere toplam 8’i şu anda Almanya’da yaşıyor.
İçişleri Bakanlığı’nın yanıtında siyaset yasağı konulan göçmenlerden 6’sının ise Kürt siyasetçi olduğu ortaya çıktı.
Bakanlık, Almanya’da 1993 yılından bu yana yasaklı olan PKK ile bağlantılı olarak söz konusu kişilere yasak getirildiğini bildirirken, ayrıntılı bilgi vermekten kaçındı.
Yasa, “Ayata Yasası” olarak da biliniyor
Zaten göçmenlerin birçok haktan yararlanmasını engelleyen Göç Yasası’nın 47. Maddesi, kapsamlı bir şekilde Kürt siyasetçi Muzaffer Ayata’ya uygulandığı için "Ayata Yasası" olarak Alman siyaset tarihine geçti.
Ayata, Türkiye’de cezaevlerinde 20 yıl hapis yattıktan sonra siyasi mülteci olarak geldiği Almanya’da da 3 yıl 6 ay hapse mahkum edilmişti.