Almanya'da bir Kürt aday: Xelat Kerim Şerwani

Diaspora Programı tanınmış bir Alman kuruluşunun psiko-sosyal danışmanlık bölümünün yöneticisi olarak çalışan Xelat Kerim isimli Kürdün başarı öyküsünü konuştu.

Almanya'da bir Kürt aday: Xelat Kerim Şerwani

Almanya yasal göçü teşvik ediyor ve işgücünü ülkeye getirmeye çalışıyor. Yasadışı göçün önlenmesi için de her türlü tedbiri alacak. Çek Cumhuriyeti, Polonya ve İsviçre ile olan sınır kontrollerinin bu yılın sonuna kadar uzatılmasına karar verildi.

Almanya'ya yasal olarak gelen, buradaki çalışmaları ve  yaptığı işlerin etkisiyle başarılı bir kişi haline gelenlerden biri de, şu anda Bundehaus Diakonia'da psikolojik ve sosyal danışmanlık bölümünün yöneticisi Xelat Kerim. Kerim’in bu yıl il genel meclisi seçimlerinde aday olması planlanıyor.

Erbil doğumlu Xelat Kerim Şerwani, şuan Almanya’nın  Baden-Württemberg Eyaleti Tübingen kentinde yaşıyor. Selahaddin Üniversitesi Edebiyat Bölümünden mezun olan Xelat, Alman Adalet Yeterlilik Projesi kapsamında yüksek lisans yapmak üzere Almanya'ya taşındı ve şu anda bu ülkenin vatandaşı.

Xelat Kerim şu anda Tübingen kent ve belediye meclis üyeliği için yarışıyor. Almanların yanı sıra çok sayıda uzmanın da yer aldığı Tübingen listesinde, Almanya'da yaşayan farklı milletlerden ve ırklardan çok sayıda yabancı, önümüzdeki hafta yapılacak seçimler için kampanya yürütüyor ve il ve belediye meclislerine üye olmak istiyor.

Diaspora Programına konuk olan Xelat Kerim halkın özellikle bölgede yaşayan Kürtlerin seçime katılmasının önemli olduğunu vurgulayarak her kesi oy kullanmaya çağırdı. Kerim "15 ilçe ve kasabadan oluşan Tübingen nüfusunun yaklaşık yüzde 30'unun Kürtler oluşturuyor. Bölgenin Kürtçe konuşan meclis üyesi olmak istiyorum" dedi.

Şu anda yönetim ve idari bilimler alanında ikinci yüksek lisans eğitimine devam eden Xelat Kerim Şerwani sözlerini şöyle sürdürdü:

"Alman siyasetine girmek istiyorum çünkü siyaset bir projedir ve gelişmem, ilerlemem için önemli. Dolayısıyla ben de bu sürece dahil olmaya karar verdim. Bu sayede bölgede yaşayan Kürtlere, göçmenlere destek olabilirim. Tıpkı çalıştığım organizasyonda olduğu gibi.”

“Tübingen kentinde yaşayan diasporadaki Kürtler siyasette o kadar aktif değil” Xelat Kerim Şerwani, organizasyonlarda çalışanların sayısının az ancak bağımsız çalışmalarda oldukça aktif ve çalışkan  olduklarını söyledi. Dolayısıyla eyaletteki diğer Kürtleri de gelecekte meclis üyeliğine teşvik etmek istediğini kaydetti.

Xelat Kerim belediye meclisi seçimlerinde 39’uncu, il meclisinde ise 13’üncü sırada yarışıyor.