Almanya’dan Kürt kadını Şêwa Hiwa'ya ödül

Almanya’da yaşayan Şêwa Hiwa adlı Kürt kadını, ülkede eğitimin kalkınmasına yönelik hazırladığı projesiyle ödül aldı.

Almanya’dan Kürt kadını Şêwa Hiwa'ya ödül

Almanya’da yaşayan Şêwa Hiwa adlı Kürt kadını, ülkede eğitimin kalkınmasına yönelik hazırladığı projesiyle ödül aldı.

Ruhr Metropole Vakfı, eğitim ve şehirleşmenin geliştirilmesine yönelik proje çalışmalar yürütüyor. Bu yıl eğitim kurumlarında gelişime yönelik hazırlana 53 farklı projeden Şêwe Hiwa Ahmed adlı Süleymaniyeli Kürt kadınının hazırladığı proje de ödül alan 5 projeden biri seçildi.

16 yaşında ailesiyle Süleymaniye’den Almanya’ya giden Şêwe Hiwa, burada sosyoloji eğitimi aldı.

Duisburg Büyükşehir Belediyesi’nde görev yapan Şêwe Hiwa, 10 yıldır bir Alman okulunda 8,9 ve 10’uncu sınıf öğrencilerinin başarı seviyesini yükseltmek ve sorunlarını çözmeye yönelik projeyi yürütüyor.

Rûdaw’a konuşan Şêwe Hiwa Ahmed, Almanya’nın kendisine ve ailesine kuçak açtığını belirterek, “Burada onlardan öğrendiğimi ve öğrendiklerimi bu ülkenin toplumuna vermek istiyorum” dedi.

Şêwe Hiwa Ahmed’in babası da Süleymaniyeli tanınan şair Hiwa Ahmed ve eşi Niştiman Salih de kızlarının elde ettiği başarıyla gurur duyuyor.

Hiwa Salih, kızının çocuk ve halka yardım etmesinden dolayı kızıyla gurur duyduğunu söyledi.

Anne Niştiman Salih’te kızlarının bir Kürt olarak Almanya’da başarı kazanmasıyla onu duyduğunu dile getirdi.

Rûdaw’a konuşan Ruhr Metropole yetkililerinden Dr. Bretta Sahresser, herkesin belli bir ölçüde eğitildiğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

“Bizim için önemli olan bir kişinin lisans diploması, kendi işinin olması ya da üniversite de okuması gerekmiyor. Herkes kendi yetekleri ve kapasitesi çerçevesinde eğitim alıyor. Bizim Şêwe gibi yeteneklerini geliştiren bireylere ihtiyacımız var. O da -Şêwe- projesinde hedeflediği gibi 3 yıl içerisinde öğrencilerin başarı oranını yükseltmesidir.”

“Ruhr Metropole” başarı elde eden katılımcılara 25 bin euro para ödülü verildi.