Amedspor'u hedef gösteren MHP'li hakkında suç duyurusu

MHP Sarıyer Belediye Meclis üyesi Mehmet Delihasan, Amedspor’u “teröre destek vermekle” suçlayarak, “Terörün dağda, Meclis’te sahada, nerede olduğunun hiç bir önemi düşünüyoruz” dedi. Diyarbakır Barosu, Delihasan hakkında “Halkı Kin ve Düşmanlığa Alenen Tahrik Suçu (TCK madde 216/1)" kapsamında suç duyurusunda bulundu.

Amedspor'u hedef gösteren MHP'li hakkında suç duyurusu

TFF 2. Lig Kırmızı Grup’ta mücadele veren Diyarbakır temsilcisi Amedspor, 3 Elül günü Sarıyer ile karşı karşıya geldi.

1-1 biten maçtan önce İstanbul İl Spor Güvenlik Kurulu, Amedspor’a taraftar yasağı uyguladı.

Amedspor forması ile maçı izlemeye gelen 4 kişilik bir aile, Sarıyerspor taraftarları tarafından linç girişimine maruz kaldı.

Konuya ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yapan Amedspor Başkanı Aziz Elaldı, “Sarıyerde saldırıya uğrayan aile ve engelsiz çocuklarımızla konuştum ve kendileriyle yakinen ilgileneceğiz. Kendilerini bu hafta oynanacak olan  maçımızda misafir edeceğiz” açıklamasını yaptı.

MHP’li meclis üyesi: İsmini dahi anmaktan haya ettiğim takım

MHP Sarıyer Belediye Meclis Üyesi Mehmet Delihasan, meclis toplantısında Amedspor’u ve CHP’li Sezgin Tanrıkulu’nu hedef aldı.

Delihasan, şu ifadeleri kullandı:

“Dün Sarıyerimizin ismini anmaktan dahi haya ettiğim bir takımla maçı vardı, biz de bu maça gittik. Stadımız tadilatta olduğu için Sarıyer kulübü maçlarını Maltepe’deki statta oynuyor. Dün maç esnasında bir takım olaylar yaşandı gerek tribünde gerekse de maç dışında. Başta sosyal medyada Sarıyer Spor Kulübünü çok güzel provoke eden, yalanlarla iftira atanlar başta olmak üzere bu terörle bağlantısı çok açık bir şekilde ortada olan takımı destekleyen, bununla da kalmayan Sarıyerimize karşı İstanbul’da oynanan maçın tüm masraflarını da karşılayan CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nu da ben buradan açıkça kınamak istiyorum. Çünkü terörün dağda, Meclis’te sahada, nerede olduğunun hiç bir önemi düşünüyoruz.”

Delihasan’ın sözlerine tepki gösteren Amedspor Barikat grubu, sosyal medya üzerinden “Amedspor'umuza kamuoyuna açık şekilde hakaretler edip terörize eden Mehmet Delihasan adındaki şahıs hakkında tüm hukuk ve ilgili kurumlarımızı göreve davet ediyoruz” diyerek Diyarbakır Barosu’nu göreve çağırdı.

Diyarbakır Barosu suç duyurusunda bulundu

Öte yandan Diyarbakır Barosu, Delihasan’ın Amed Sportif Faaliyetler Kulübü'ne yönelik nefret içerir sözlerinden kaynaklı, “Halkı Kin ve Düşmanlığa Alenen Tahrik Suçu (TCK madde 216/1)" kapsamında suç duyurusunda bulundu.

Diyarbakır Barosu Başkanlığı adına Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapılan şikayette, Delihasan’ın Amedspor ve Tenrıkulu’bu "terör" ile ilişkilendirdiği, futbol müsabakasına dair değerlendirmede, futbol müsabakasının barışçıl bir şekilde oynanmasından öte özü itibariyle etkili bir hakaret ve nefret söylemi içeren şekilde söylemlerde bulunduğu vurgulandı.

Şikayet başvusurunda şu ifadelere yer verildi:

“Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama suçu ile kamu güvenliği açısından tehlikeli olan kin ve düşmanlığa alenen tahrik veya halkın bir kesimini belirli nedenlerle alenen aşağılama ya da halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama yasaklanarak, toplum içinde çıkacak kargaşa ve huzursuzluk engellenmek istenmiştir. Nitekim bu suç tipi, toplumun bir kesiminin, diğer bir kesimine karşı kin ve düşmanlık beslemesini önlemek amacıyla düzenlenmiştir. Bu kapsamda, şüphelinin söylemleri gözetildiğinde, yaygın ve sistematik bir şekilde kamuoyu nezdinde Amedspor Kulübüne yönelik ayrımcı ve nefret içerir söylemlerde bulunulmakta, şüpheli tarafından da aynı mahiyette açıklamalarda bulunulmuş olup TCK’nın 216. Maddesi kapsamında şüphelinin cezalandırılması gerekir.

Şüpheli tarafından Amedspor kulübüne yönelik ayrımcı, ve nefret içerikli söylemlerde bulunulmuştur. Halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçu tehlike suçu olup, suçun oluşması için zarar oluşması gerekmez. Dolayısıyla kamu barışının bozulma ihtimali suçun işlenmesi için yeterlidir. Bu unsurun gerçekleşmesi için kamu barışını bozmak için açık ve yetkin bir tehlike olması gerekmez. Bu kapsamda, Amedspor Kulübüne yönelik sözlü saldırı gözetildiğinde, şüphelinin TCK’nın 216. Maddesi gereğince yargılanması ve cezalandırılması gerekir.

Yukarıda açıklandığı üzere şüphelinin hakkında TCK'nın 216. Maddesi gereğince, soruşturma başlatılmasını ve cezalandırılması için kamu davası açılmasına karar verilmesini saygıyla talep ederiz.”