ABD'den, Türk şirketlere IŞİD yaptırımı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) yardım ettiği iddiasıyla iki Türk ve Türkiye'de faaliyet gösteren üç şirket hakkında yaptırım kararı aldı.

ABD'den, Türk şirketlere IŞİD yaptırımı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) yardım ettiği iddiasıyla iki Türk ve Türkiye'de faaliyet gösteren üç şirket hakkında yaptırım kararı aldı.

IŞİD lideri Ebubekir el Bağdadi’nin Türkiye’ye 5 km mesafede bulunan İdlib kentinde öldürülmesinin ardından ABD, IŞİD’le bağlantıları olan ve örgüte yardım eden Türk şirketlerin peşine düştü.

ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Değerler Kontrol Dairesi bugün yayımladığı basın açıklamasıyla IŞİD'e yardım gerekçesiyle bazı şirketlere yaptırım kararı aldığını duyurdu. Açıklamada İsmail ve Ahmet Bayaltun kardeşlerin IŞİD savaşçılarına tedarikçilik yaptığı, İsmail Bayaltun'un sahibi olduğu ACL İhracat ve İthalat şirketine de 2015 - 2017 yılları arasında IŞİD'e ekipman sağladığı gerekçesiyle işlem başlatıldığı bildirildi.

Kara listeye alınan ve Türkiye'de faaliyet gösterdiği belirtilen diğer firmalarsa döviz ve para transfer şirketleri Sahloul Money Exchange Company ile Al-Sultan Money Transfer Company oldu.

Amerikan Hazine Bakanı Steven Mnuchin kararın ABD askerlerinin IŞİD lideri Ebu Bekir el Bağdadi'nin öldürülme operasyonun ardından gruba yönelik baskı taktiğinin devamı olduğunu açıkladı.

Yaptırımlar çerçevesinde hakkında karar alınan kişilerin ABD'de bulunan varlıkları donduruluyor ve Amerikalıların bu kişilerle iş yapmasını yasaklanıyor.

ABD Hazine Bakanlığı'nın açıklamasına göre ayrıca, Afganistan'da faaliyet gösteren ve IŞİD'e destek sapladığı tespit edilen Nejaat Sosyal Yardım Örgütü de yaptırım listesine dahil edildi.

Gazeteci Amed Dicle: Bayaltun'lar patlayıcı madde tedarik ediyorlar

Gazeteci Amed Dicle sosyal medya hesabından Bayaltun kardeşler hakkında kimi bilgiler verdi. Buna göre, şirketin merkezi Urfa. Gündeme geldiği ilk tarih Haziran 2015. Yani YPG’nin Tel Abyad’ı IŞİD'den kurtardığı tarih.

Dicle, YPG'nin Tel Abyad’ı aldığında ele geçen birçok belgede Bayaltunların Urfa’dan Tel Abyad’a IŞİD'e gönderdiği malzemeler yer aldığını, paketlerin üzerinde isimler yazılı olduğunu yazdı ve "Basbayağı bir IŞİD şirketi gibi çalışıyor. En önemli işleri ise patlayıcı malzemeler..." ifadelerini kullandı.

Bayaltunların en büyük organizasyonun bomba yapımında da kullanılan Alüminyum Pasta (Pigment) tedariki olduğunu savunan Amed Dicle, devamla şu bilgleri paylaştı: 

"Bunu Çin’den alıp Mersin Limanı’na oradan da IŞİD'e gönderiyorlardı. YPG 13 Haziran 2015’te Tel Abyad’ı alınca, 25 Haziran günü Bayaltunlara ait üç TIR’a (144 ton Pigment) Türkiye tarafından ‘el konuldu’ gibi yapıldı. Zira malzemenin gideceği adres artık onların denetiminde değildi. Sanki devletten habersiz yapılıyormuş algısı oluşturulmak istendi. Bu TIR’lara ne yapıldığı belirsiz! Ama Bayaltunlar hakkında tabiki soruşturma falan açılmadı. Ve en önemlisi, dört ay sonraki Ankara’da Gar Katliamında kullanılan bombalarda Pigment yani Bayaltunların IŞİD'e sattığı Alüminyum Pasta’nın kullanıldığına dair iddialar hiç yalanlanmadı."