Trump: İran’a yaptırımlar şiddetlenecek

Trump: İran’a yaptırımlar şiddetlenecek

ABD Başkanı Donald Trump, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda konuştu. Trump, "Dünyadaki en büyük tehlike İran'daki baskıcı rejimdir. İran, Suriye ve Yemen'de kirli savaşların sponsorluğunu yapmaktadır. İran'ın nükleer silahlara ulaşmasını engellemek için ABD'ye ile yapılan berbat nükleer anlaşmadan çekildim. İran'a yaptırımlar daha da şiddetlenecek" dedi.

Trump başka ülkelerle çatışma arayışında olmadıklarını ancak ABD'nin çıkarlarını savunmak istediklerini savundu. İran'a karşı güçlü bir pozisyonda olduklarını ifade eden Trump, "Çok iyi gidiyoruz diye düşünüyorum. İran'la neler olacak bekleyip görelim, ancak İran'a karşı güçlü bir pozisyonda olduğumuzu söyleyebilirim. Onlar da bir şeyler yapacak, yapacakları şeyin onlar için akıllı bir şey olacağını düşünüyorum" dedi.

Çin ile ilişkilere de değinen Trump, “Çin söz verdiği reformların hiçbirini yerine getirmedi. Çin bazı ABD şirketlerinin dizaynlarını çaldı. Bu adaletsizliğe karşı çok büyük gümrük vergileri getirdi. Çin'le ilişkilerimizde dengeyi sağlamaya kararlıyız. Umarım her iki tarafın çıkarlarına olan bir anlaşmaya varılır” şeklinde konuştu.

Trump, Afganistan’a ilişkin ise “Afgan ortaklarımızla terörle mücadele için çalışacağız. Afganistan'da Taliban saldırılarına devam ediyor ancak müttefiklerimizle birlikte barış için çalışmayı asla bırakmayacağız” ifadelerini kullandı.