Ankara'dan Bağdat'a yanıt: Tedbir almaya devam edeceğiz

Ankara'dan Bağdat'a yanıt: Tedbir almaya devam edeceğiz

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, “Irak'taki PKK varlığına göz yumulmaya devam edilmesi halinde Türkiye'nin kendi sınırlarının güvenliği için gerekli göreceği tedbirleri almakta kararlı olduğu” açıklamasında bulundu.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, PKK’ye yönelik operasyonlarla ilgili Irak’a hitaben bir açıklama yaptı.

Açıklamada, PKK’nin “Irak'ın egemenliği, toprak bütünlüğü, güvenliği ve istikrarına da meydan okuduğu” vurgulandı.

“Ülkesinde bulunan PKK unsurlarına karşı gerekli önlemleri almanın, öncelikle Irak'ın sorumluluğunda olduğu” kaydedilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

"Bu hususta ülkemiz Irak ile iş birliğine hazırdır. Ancak Irak'taki PKK varlığına göz yumulmaya devam edilmesi halinde ülkemiz sınırlarının güvenliği için nerede olursa olsun gerekli göreceği tedbirleri şimdiye kadar olduğu gibi almakta kararlıdır. Irak'ı bu doğrultuda gerekli adımları atmaya, bu durumu fırsat bilip ülkemize yönelik mesnetsiz iddialarda bulunan diğer bazı ülke ve bölgesel örgütleri de teröristleri cesaretlendiren ve terörle mücadelede çifte standart içeren yaklaşımlarına son vererek ilkeli bir tutum takınmaya davet ediyoruz."

Ne olmuştu?

2 gün önce Erbil’in Sidekan ilçesi kırsalında Türkiye’ye ait silahlı insansız hava araçları (SİHA) tarafından düzenlenen saldırıda Irak ordusunun sınır birliklerinde görevli Kürt komutanlar Zübeyir Hali ve Muhammed Reşid ile bir asker yaşamını yitirmişti.

Irak Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Türkiye’nin Kürdistan Bölgesi’ndeki son hava saldırıları nedeniyle, Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız’ın bakanlığa çağırılarak, nota verildiği duyurulmuştu.

Türkiye’nin sınır bölgelerindeki operasyonlarının Irak’ın toprak egemenliğinin ihlali olduğu ifade edilen açıklamada, Türkiye’nin saldırılarını durdurması ve askeri güçlerini Irak topraklarından çekmesi istendi.

Öte yandan Irak Ulusal Güvenlik Konseyi de saldırıyı kınayarak, bu tür saldırıların Irak’ın toprak bütünlüğüne yönelik ciddi bir tehdit olduğu vurgulandı.