Anket: MHP ve HDP baraj altında, İYİ Parti yüzde 13.7

Erken seçim tartışmaları giderek ısınırken olası bir seçime yönelik anketler de sürekli yenileniyor. Yapılan anketlerde en merak edilen "Millet İttifakı" ve "Cumhur İttifakı"nın alacağı olası oylar ve hangi partilerin baraj altında kalıp hangilerinin barajı geçeceği.

Anket: MHP ve HDP baraj altında, İYİ Parti yüzde 13.7

İstanbul Ekonomi Araştırma'nın yaptığı son ankete göre HDP ve MHP baraj altında kalırken İYİ Parti yüzde 14.7'lik bir oy ile barajı geçiyor.

İYİ Parti'nin oyunun artmasına karşın Cumhur İttifakı yüzde 43'ün altında kalıyor. Cumhuriyet'ten Leyla Kılıç'a konuşan İstanbul Ekonomi Araştırma Genel Müdürü Can Selçuki CHP'nin oylarının yüzde 18'e kadar gerilediğini belirtti. Bununla ilgili olarak Selçuki, “CHP’den giden oy, sessiz kalmaları ile alakalı. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, doğru bir strateji ile ittifakı bir arada tutmaya ve mümkün olduğunca diyalog kanallarını geliştirerek, muhalefet ittifakını genişletmek istiyor. Ancak bu politikanın kendi popülaritesine ve partisinin oy oranına bir maliyeti var. Kılıçdaroğlu resmin tamamına bakarak bu maliyete pek takılmıyor gibi gözüküyor” yorumunu yaptı.

Selçuki, “Bu pazar seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz" sorusuna katılımcıların yüzde 35’inin AK Parti, yüzde 17.4’ünün CHP, yüzde 13.7’sinin İYİ Parti, yüzde 9.9’unun HDP, yüzde 7.7’sinin de MHP yanıtını verdiğini belirti.

Can Selçuki, İYİ Parti'ye giden oyların hem AKP'den hem de CHP'den olduğunu belirterek, "İYİ Parti oy artışını öncelikle olarak AKP seçmeninden ve ikincil olarak da CHP seçmeninde sağlamış gözüküyor. İYİ Parti’nin iktidar bloku tarafından ‘yerli ve milli’ olarak tanımlanmasının ardından, Cumhur İttifakı seçmeni İYİ Parti’yi bir muhalefet partisi olarak değerlendirmiyor. Mevcut partisinden memnun olmayanların fikirlerinin İYİ Parti lehine değişmesinin önünde engel bulunmuyor” dedi.

Katılımcılara, “Ekonomiyi hangi lider en iyi şekilde düzeltebilir” yönünde soru yöneltildiğini kaydeden Selçuki, “Bunu mayıs ayında da sormuştuk. Karşılaştırmalı sonuçlar gösteriyor ki Erdoğan diyenlerin oranı yüzde 40 seviyesinden yüzde 33’e düşmüş durumda. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çekirdek desteğinde net bir azalma gözüküyor” dedi. 

Ekonomiyi düzeltebilecek liderler arasında Akşener’in oyu yüzde 4.6’dan yüzde 8.6’ya, Babacan’ın ise 2.3’ten 8.9’a çıkmış durumda.

Yeni kurulan DEVA Partisi'nin oy oranının yüzde 1.8 civarında olduğu Gelecek Partisi'nin ise 0.9'da kaldığı görüldü.

Haberin kaynağına buradan ulaşabilirsiniz