Anket: Yeni partiler, Cumhur İttifakı’nın seçme kabiliyetini bitirebilir

Anket: Yeni partiler, Cumhur İttifakı’nın seçme kabiliyetini bitirebilir

CHP’nin 11 büyükşehir belediyesinde halkın memnuniyet oranını ölçtüğü anketin sonuçlarına göre CHP’ye karşı olan psikolojik bariyer aşılmaya başlandı. Anket, AKP’den istifa eden Ahmet Davutoğlu’nun kurduğu ve Ali Babacan’ın da bu ay kurması beklenen yeni partilerin Cumhur İtitfakı’nın Cumhurbaşkanı seçme kabiliyetini bitirebileceğine dikkat çekiyor.

Duvar’ın kulis haberine göre anket çalışması CHP’li belediye başkanlarının oyları 31 Mart seçimlerine göre artmış durumda. 

Anket çalışması genel seçimle ilgili yapılan analizler de içeriyor. Buna göre 11 büyükşehirde CHP’ye her partiden oy geliyor. Hem Cumhur İttifakı partilerinden hem İYİ Parti’den hem de HDP’den CHP’ye oy geçişleri yaşanıyor. 

Ankete göre AKP ve MHP’li seçmenin yüzde 7’si, “Bu Pazar seçim olsa oyum CHP’ye” diyor. 

Araştırmanın dikkat çekici sonuçlarından biri de daha önce sandığa gitmeyen CHP’li seçmenin sandığa döndüğünü gösteriyor. Yapılan analizlerde de bu durum için “CHP’ye karşı olan psikolojik bariyerin aşılmaya başlandığı” değerlendirmesi yapılıyor.

Her iki uçtaki tutucu kanatların dışında önceki seçimlere göre daha geniş bir kesimle etkileşimin mümkün olduğuna dikkat çekilen ankette, “Seçmenin psikolojik bariyeri aşmasını kolaylaştıran ve hızlandıran bir diğer faktör ise ortaya çıkan/çıkacak olan yeni partiler” deniyor.

Yeni partilerin AKP’yi zayıflatması ve bölünme riskinin seçmen tavrını etkilediği yorumu yapılan ankette, incelenen 11 büyükşehirdeki duruma bakıldığında Cumhur İttifakı’nın Cumhurbaşkanı seçtirme kabiliyetinin azaldığına dikkat çekiliyor.

Anket sonuçlarıyla ilgili yapılan analizde, seçmenin yüzde 55’ini oluşturan diğer 71 ildeki değişimle ilgili de yeni partilerin yaratabileceği rüzgârın Cumhur İttifakı’nın Cumhurbaşkanı seçme kabiliyetini bitirebileceği yorumu yapılıyor.

CHP’li bir yönetici, “Diğer partilerin seçmeninin ikinci partisine dönüşüyoruz. AKP’den MHP’den CHP’ye oy geçişleri var. Görünen o ki, AKP’den MHP’ye giden oylar MHP’de sadece mola verdi, kayma devam ediyor” diyor.