Ateşkesin son saatleri yaklaşırken Rojava'da son durum ne?

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 120 saat süreyle ilan edilen ateşkeste sona yaklaşılırken, YPG'nin 35 saat içerisinde geri çekilmemesi halinde operasyonun tekrar başlayacağını söylerken, Kuzey Suriye'de, Türkiye destekli güçlerin operasyonlarının sürdüğü belirtiliyor.

Ateşkesin son saatleri yaklaşırken Rojava'da son durum ne?

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 120 saat süreyle ilan edilen ateşkeste sona yaklaşılırken, YPG'nin 35 saat içerisinde geri çekilmemesi halinde operasyonun tekrar başlayacağını söylerken, Kuzey Suriye'de, Türkiye destekli güçlerin operasyonlarının sürdüğü belirtiliyor.

ANF'de yer alan habere göre, Türkiye destekli güçler ateşkese uymayarak saldırılarını sürdürüyor. Suriye Demokratik Güçleri (DSG) ise, çatışmalar sırasında üç Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) militanının öldürüldüğünü, altı DSG savaşçısının da hayatını kaybettiğini duyurdu. 

Haberde, çatışmalar anında üç panzerin de imha edildiği kaydedilirken, Serekaniye'de ÖSO militanlarının saldırılarının sürdüğü, saldırıların keşif ve savaş uçakları desteği ile gerçekleştirildiği açıklandı.

Haberde, keşif ve savaş uçakları desteğinde Serekaniye’nin güneyindeki Menacir hattına ve Serekaniye’nin doğusundaki köylere saldırı girişiminde bulunulduğuna değinilirken, Fırat bölgesinde Ayn İsa'nın güneyindeki köylere ve Çelebiye'ye saldırı düzenlendiği aktarıldı. Türk devletine ait savaş uçakları, Kuzey ve Doğu Suriye’nin Cizre Bölgesi sınır hattı ile Kobanê üzerinde uçuş gerçekleştirmekteler.

İddiaya göre, Webde, Kafiya ve Wasta köylerinde ağır çatışmalar yaşandı. 

Bu bölgede dokuz DSG savaşçısının daha hayatını kaybettiği ve 21'inin de yaralandığı belirtildi.

Girê Spî’nin batısındaki Bîrereb ve Çelbê köylerinde, ateşkesi ihlal eden Türk devleti ve ÖSO cihatçıları ile DSG savaşçıları arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

ANHA'da yer alan bir haberde ise son 24 saat içinde Rojava'da yaşanan gelişmeler ve çatışmalar aktarıldı. ANHA haberi şu şekilde:

Haseke

DSG, Türk ordusu ve ABD arasında varılan ateşkese şimdiye kadar uyduğunu açıkladı. Ancak Türk devleti ateşkese rağmen çevre köylerin tümüne saldırmaya devam ediyor. Türk devleti ve bağlı çeteleri, Serikaniye bağlı Mişrefa köyüne dönük saldırmaya devam etti. QSD güçleri çetelerin bu saldırılarına karşı meşru savunma hakkını kullanarak yanıt verdi. Önceki gün Serikaniye’nin Zirgan beldesine de işgalciler tarafından saldırı gerçekleştirildi. Türk devleti ve çetelerinin bu saldırılarına yanıt veren QSD güçleri, işgalcilere ait bir panzeri imha etti. Manacîr köyüne yönelik saldırılara karşı savunma yapan QSD güçleri tarafından bir askeri aracın imha edildi, çok sayıda çete öldürüldü ve yaralandı.

Önceki gün Türk devleti ve çeteleri Serekaniye’nin Um İşib köyü ile Dirbesiye ilçesini bombaladı. Bu saldırılarda bir QSD savaşçısı şehit düştü.

Girê Spî ve Kobanê

Türk devleti ve çeteleri, Fırat Bölgesi’nde de ateşkesi ihlal etti. İşgalci Türk ordusu, Gri Spi’nin batısında yer alan Xirbit Bekir ve Kor Hesen köylerini bombaladı.

Öte yandan Eyn İsa’nın kuzey bölgelerini uçak ve tanklarla bombalayan işgalcilere karşı QSD savaşçıları meşru savunma hakkı çerçevesinde karşılık verdi. Bölgede kısa süreli ancak yoğun çatışmalar yaşandı.

Türk ordusu işgal ettikleri alanlarda uluslararası yasalara aykırı saldırılarına başladı. Gri Spi’deki yerel kaynakların aktardığı bilgilere göre, sivillere dönük saldırılar devam ediyor. Dadat köyünde bir katliam gerçekleştirildi. Um Kibar köyünden göç eden köylülere ait mülkler çeteler tarafından talan edilmeye başlandı. Eyn İsa’nın kuzeyinde bulunan Um Kibar köyü sakinlerinin büyük bir bölümü Türkmenlerden oluşuyor. Um Kibar köyünde sivillerin katledildiğine ilişkin bilgiler geliyor. Yine yerel kaynakların aktardığı bilgilere göre yakalan bir grup sivil Türk devleti tarafından esir alındı.

Minbic’in kuzeydoğusunda yer alan Cade köyünde bir mayının patlaması sonucu bir grup DAİŞ’li kadın ve çocukları Türk devletinin işgal ettiği bölgeye kaçmaya çalışırken yaralandı.

Qamişlo

Türk devletine ait savaş uçakları Kuzey ve Doğu Suriye toprakları üzerinde uçuş yapmaya devam etti

Kuzey ve Doğu Suriye Savunma Komitesi Eşbaşkanı Zêdan El Asi de, “Bölgede yalnızca BM barış güçlerini kabul edebiliriz. Türk devletinin bölgemizdeki varlığını asla kabul edemeyiz, QSD’nin Serikaniye’den çekilmesinin tek gerekçesi de BM barış güçlerinin bölgede konumlanmasıdır” açıklamalarında bulundu.

Şehba

Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye topraklarını işgal saldırısına karşı Şehla halkı, yüzlerce din insanı, kanaat önderi Rusya’nın El Wehşiye köyündeki merkezine yürüdü. Halk, Rusya ve Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’ne, Türk devletinin işgal saldırılarını durdurması çağrısında bulunarak, Türk devletinin Suriye topraklarından çıkarılmasını istedi.