AYM'ye Kışanak çağrısı: Serbest bırakılması yasal zorunluluktur

Kobani davası kapsamında tutuklu bulunan Gültan Kışanak’ın avukatı Gül Altay, müvekkilinin tutukluluk süresinin dolduğunu ve serbest bırakılmasının yasal zorunluluk olduğunu belirterek, AYM’ye tedbir kararı alma çağrısında bulundu.

AYM'ye Kışanak çağrısı: Serbest bırakılması yasal zorunluluktur

Kobani Davası kapsamında 31 Ekim 2016’dan beri tutuklu bulunan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eski Eşbaşkanı Gülten Kışanak’ın uzun tutukluluk süresi dolmasına rağmen tahliye edilmiyor.

Kışanak’ın ailesi ve avukatları ile HEDEP’li Several Ballıkaya, Kışanak’ın Ceza Mahkemesi Kanunu’nda (CMK) belirlenen 7 yıllık azami tutukluluk süresinin dolmuş olmasına rağmen tahliye edilmemesi ve Anayasa Mahkemesi (AYM) ile Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ne yapılan başvurulara ilişkin İstanbul’da basın toplantısı düzenledi.

Kışanak’ın avukatı Gül Altay, Kışanak’ın 25 Ekim 2016’da gözaltına alınarak tutuklandığını hatırlattı.

Altay, “Asıl amacın iktidar partisinin seçimle kazanamadığı belediyeleri kayyım ile ele geçirmek ve halkın iradesini gasp etmek olduğu artık bilinen ve herkesçe kabul edilen bir olgudur. İktidar partisinin gaspçı kayyum uygulamaları eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun ‘Tayyip Erdoğan beni çağırdı, BDP’li belediyelerden rahatsız olduğunu söyledi, ben de belediye başkanlarını görevden aldım’ şeklinde yaptığı açıklama ile de malumun ilanı olmuştur” dedi.

“Serbest bırakılması zorunluluktur”

Altay, Anayasaya göre öngörülen tutukluluk süresinin 2 yıl olduğunu, fakat çok istisna durumlarda bu sürenin 7 yıla kadar çıkarılabildiğini belirtti.

Kışanak’a uygulanan bu “istisna” tutukluluk süresinin dahi dolduğunu dile getiren Altay, AYM’ye derhal tedbir kararı verme çağrısında bulundu.

Altay, “Bu noktada mahkemenin bir takdir hakkı veya yorum hakkı artık bulunmamaktadır. Sayın Gültan Kışanak’ın serbest bırakılması yasa gereği bir zorunluluktur. Bugün Türkiye’deki mahkemelerin iç mevzuata dahi uyması için çabaladığımız bir ironi yaşıyoruz” dedi.

Yasa gereği tahliye edilmesi gerekiyor

Kışanak’a “örgüt üyesi olmak” ve “örgüt propagandası yapma” iddiasıyla Malatya 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada 14 yıl hapis cezası verilmişti.

Yasa gereği Kışanak’ın 25 Ekim 2023’te uzun tutukluluk nedeniyle tahliye edilmesi gerekiyordu.