Babel Film Festivali’ne Kürdistan sineması damgasını vurdu

Bu yıl 5’incisi düzenlenen Uluslararası Babel Film Festivali’ne 11 ödülden 5’ini alan Kürt filmleri damgasını vurdu

Babel Film Festivali’ne Kürdistan sineması damgasını vurdu

Bu yıl 5’incisi düzenlenen Uluslararası Babel Film Festivali’ne 11 ödülden 5’ini alan Kürt filmleri damgasını vurdu

İtalya’nın Sardinya Adası’nda düzenlenen 5’inci Uluslararası Babel Film Festivali’nde 5 Kürt filmi ödülle döndü. Festivale aralarında Ortadoğu ülkelerinin de bulunduğu birçok ülkeden 70 civarında film katıldı. Ağırlıklı olarak kültürleri, dilleri yok olmakla karşı karşıya kalan, direnen ve devletleri olmayan halkların katıldığı festivalde önceki gün ödüller sahiplerini buldu. Toplamda 11 filmin ödül aldığı festivalde, yönetmenliğini Veysi Altay’ın yaptığı “Nûjîn” En İyi Belgesel, yönetmenliğini İtalyan Yönetmen Luigi D’alife’nin yaptığı “Binxet” Jüri Özel ödülü, yönetmenliğini Selim Yıldız’ın yaptığı “Bîra Mi Têtin” Doğruluk Ödülü, yönetmenliğini Ekrem Heydo’nun yaptığı “Halepçe’nin kayıp çocukları” Dünya Ödülü ve yönetmenliğini Farnoosh Samadi ile Ali Asgari’nin yaptığı “Silence – Bêdengi” ise En İyi Kısa Film ödülünü aldı.

Kürt filmlerine yoğun ilgi…

Festivalde 5 Kürt filminin ödül almasının önemine vurgulayan MA’dan Sadiye Eser’e konuşan Yönetmen Veysi Altay, festival komitesinin ve oraya gelenlerin Kürt filmlerine yoğun ilgi gösterdiğini söyledi. Altay, festivalin 6 gün sürdüğünü ve festivale İran, Türkiye ve Irak’tan 6 Kürt filminin katıldığı bilgisini verdi.

Sömürgeci zihniyetten kurtulmalıyız

Eksiklikleriyle birlikte Kürt sinemasının gelişmekte olduğuna vurgu yapan Altay, Kürt sinemasının beslenebileceği çok fazla hikayenin olduğunu söyleyerek, “Çünkü acının, yıkımın, soykırımın, direnişin olduğu mekanlar, topraklar her zaman sanatsal üretime çok fazla açık alanlardır. O açıdan da bu hikayeleri sinemayla ele aldığımızda çok başarılı işler yapabiliriz. Kürt sinemasıyla uğraşan, yönetmenim diyen her bireyin sorumluluğu ve yapması gereken bir iş var” diye ifade etti. Kürt sinemacıların özünden beslenmesi gerektiğini dile getiren Altay, “Kendimizi sömürgeci zihniyetten sıyırırsak çok ciddi işler başarırız. Eminim çok iyi senaryo yazabilecek, film çekecek genç arkadaşlarımız var ve bunu çok rahat yapabilirler” dedi.