Bafıl Talabani: Sarı veya Yeşil demeyin; Kürdistan bizimdir

1991’deki Büyük Ayaklanma’nın (Raperin) yıldönümünde konuşan Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK lideri Bafıl Talabani, partisinin Kürdistan Bölgesi'ndeki mevcut durumdan memnun olmadığını söyledi. Talabani, partililere, “Kimse sarı ve yeşil bölge diye Kürdistan’ı parçalamasın” uyarısında bulundu.

Bafıl Talabani: Sarı veya Yeşil demeyin; Kürdistan bizimdir

YNK Başkanı Bafıl Talabani, Ranya'da 5 Mart 1991 yılında başlayarak tüm Kürdistan’a yayılan Büyük Ayaklanma’nın 32. yıl dönümünde düzenlenen törende bir konuşma yaptı.

Kürdistan halkının 32 yıl önce bugün “dünyanın korktuğu” diktatör bir rejimi devirmeyi başardığını vurgulayan Talabani, Kürdistan Bölgesi’nin son yıllarda büyük ilerleme kaydettiğini ancak bununla birlikte inişler ve çıkışlar yaşandığını kaydetti.

Talabani, törende hazır bulunanlara, “Şimdi yıl 2023 ve size sormak istiyorum, ‘Bu durumdan memnun musunuz?” diye sordu. Sonra, “YNK olarak biz memnun değiliz” yanıtını verdi.

Celal Talabani’nin hastalandığı günden beri Ranya bölgesi ile gerektiği gibi ilgilenemedikleri için özeleştiri yapan Talabani, YNK’nin bugün artık daha güçlü olduğunu ve iyi ilişkileri bulunduğunu söyledi.

Talabani, “YNK iki yıldır hükümetin yarattığı boşluğu doldurmaya çalışıyor. Ben bu durumdan memnun değilim. Yeşil ve sarı bölgelerden bahsetmiyorum; Lütfen bunu kimse de söylemesin. YNK, Kürdistan'ın tamamına sahiptir ve Kürdistan'ın dört parçasını da temsil etmektedir. Evet, haksızlığıa uğradınız ama üzülmeyin; iyimser olun” diye konuştu.

“YNK, Mam Celal'in döneminde bile bu kadar güçlü olmamıştı” diyen Talabani, “Bağdat ile ilişkilerde, uluslararası toplumla olan ilişkilerde, Kürdistan partileri arasında hiç bu kadar güçlü olmamıştık, Peşmerge güçleri arasında hiç bu kadar birlik olmamıştık” dedi.

Talabani, “Size söz veriyorum, Kürdistan'ın birliğini korumak için elimizden geleni yapacağız. Kürdistan'ı birleştirmek için; Kürdistan'ın dört parçası da hakkına kavuşuncaya kadar. YNK’nin sahibi sizlersini Kürdistan'ın sahibi sizlersiniz. Sizlerle omuz omuza her şeyi yapabiliriz. Tarafları uzlaştırabiliriz, milletimizi barıştırabiliriz ve düşmanlarımızı da ezebiliriz” ifadesini kullandı.

Tüm Kürt partilerine de mesaj gönderen Talabani, “Nasıl ki Raperinin ateşi Irak'ı ve Ortadoğu'yu değiştirdiyse, biz de bugünü tüm Kürt partilerine barış eli uzatmak için bir fırsat yapalım. Kürdistan Bölgesi'ni bölmek istemiyoruz. Bölge bizimdir; Bölgeyi biz yarattık, bunun için kan döktünüz” dedi.

“Adalet istiyoruz. Milletimizi uzlaştırabilecek, milletimize hizmet edebilecek, dört parça Kürdistan için çalışabilecek her partiye el uzatıyoruz” diyenYNK lideri, Kürdistan Demokrat Partisi’ne de, “Dilerseniz uzlaşalım. Bunu istersen biz hazırız, istemezseniz kaybeden siz olursunuz” mesajını gönderdi.

 Talabani konuşmasının sonunda bir kez daha Kürdistan Bölgesi’nin “sarı veya yeşil bölge” diye ayırılmaması gerektiğini vurgulayarak, “Tekrar ediyorum, sizden bir ricam var; Sarı bölge ve yeşil bölge demeyi bırakın; Kürdistan bizimdir, Kürdistan size aittir ve birlikte Kürdistan'ı yeşil yapacağız” diye konuştu. /Rudaw