Türkiye gazetesinin haberine göre Kazımi'nin, 8 bin 400 kişilik takviye gücün Şengal bölgesinde konuşlanması kararını aldığı kaydediliyor.
Buna göre, Bağdat hükûmetinin aldığı karara binaen 8 bin kişilik 15. Kolordu askeri, Şengal’in kuzeyine yerleştirilmiş.
Haberde aktarılana göre, Türkiye-Irak-Suriye sınırına konuşlanan kolordu bünyesinde 5 tank, zırhlı araçlar ve 15 top bulunuyor. Bu birliklere 20. Kolordu bünyesindeki 400 özel kuvvet mensubu da destek veriyor. Musul’a bağlı Şengal bölgesi ve çevresinde konuşlandırılan 15. Kolordu askerlerine Türkiye’nin başlatacağı askerî operasyon durumunda Bağdat’tan gelecek emri bekleme talimatı verildi.
Türkiye gazetesinin Iraklı güvenlik kaynaklara dayandırdığı haberde, Şengal’a yerleştirilen Irak Federal Ordusu askerlerine “Haşdi Şabi’nin Şengal’daki faaliyetlerini de yakından izleyin’’ dendiği ifade ediliyor.
Irak ordusundan önce İran destekli Haşdi Şabi’ye bağlı 8 bin militan bölgeye gönderilmişti. IŞİD'e karşı sivil milis yapılanma olarak Irak’ta Şii milis yapılanma olarak kurulan Haşdi Şabi yöneticileri Türkiye aleyhinde birçok açıklama yaptı ve Türk ordusuna muhtemel bir Sincar operasyonunda karşı koyacakları beyanında bulundu.
Birleşmiş Milletler gözetiminde 2020 yılı 9 Ekim tarihinde Bağdat’ta Şengal’ın siyasi, askerî ve ekonomik durumu ile ilgili bir anlaşma imzalandı.
Kürdistan Hükümeti varılan anlaşma gereğince PKK'nin Şengal’dan çekilmesi gerektiğini söylüyor. Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani "PKK'nin yalnızca birkaç saatlik kıyafet oyunu sahneledi, Şengal’den çekilmediler’’ açıklaması yapmıştı.
KDP Şengal Sorumlusu Vahid Bakozi ise, "Şengal’la ilgisi olmayan kişilere sahte kimlik dağıttığını bu yolla kendi militanlarına, onların ailelerine ve bölgeye taşıdıkları sempatizanlarına meşruiyet kazandırmaya çalıştıklarını" ileri sürdü.