Bağdat Hükümeti İran'a biat etti

Bağdat Hükümeti İran'a biat etti

Irak Dışişleri Bakanı İbrahim El Caferi, Irak ile İran’ın iş birliğinin en üst seviyede olduğunu belirterek Bağdat yönetiminin İran aleyhine olan hiçbir oluşumun içinde olmayacağını belirtti.

Irak Dış politikasının istikrarlı olduğunu, bu istikrarda politik değişkenliklerin etkisi olmayacağını savunan Irak Dişleri Bakanı İbrahim El Caferi Bağdat’ın hiçbir zaman İran aleyhindeki cephelere katılmayacağını söyledi. İran’ın gücüne övgüler dizen Bakan Caferi, Ortadoğu ve dünyada yaratılmaya çalışılan bir ‘’ İran Korkusu’’nun mantıklı bir yanı olmadığını savundu. İran’ın 2003 yılından bu yana Irak’a askeri müdahalede bulunmamasını hükümetler arasındaki ‘’saygıya’’ bağlayan Irak Dışişleri Bakanı İbrahim El Caferi şunları söyledi:

İran 11 Yıl Bana Kapılarını Açtı

İran’ın Irak ile iş birliği her zaman karşılıklı saygıya dayalı olmuştur ve Tahran tüm krizlerde bizim yanımızda durmuştur. Tüm Iraklılar ister eski rejim aleyhindeki mücadele zamanında ister Saddam dönem sonrası İran’ın bu olumlu tutumunu bilmekteler. Eski rejim zamanında tüm dünyanın kapıları Iraklılara kapalıyken İran bize kapılarını açan tek ülkeydi ve ben şahsen eski rejim zamanında İran’da 11 yıl yaşadım.

İran Korkusunu Yayma Çabaları, İran’ın Üstün Gücünden Kaynaklanıyor

İran’ın bölgedeki dış politikası sabit ve açıktır ve bu politika diğer ülkelerin içişlerine karışmama esasına göredir. İran korkusu yayılmaya çalışılıyor ve şaşırıyorum. İran her zaman dış politikasında bölgesel ve uluslararası düzeyde muhaliflerin görüşlerini yakınlaştırmaya çalışmıştır. Bir ülke ne kadar güçlü ve bağımsız olursa ona saldırılar da güçlü olur. Bölgede olanlar İran’ın üstün gücüne tepkilerdir. İran her zaman güçlü ve ilerlemiş bir ülke olduğunu ispatlamıştır. İran açık bir stratejiye, ekonomik güce ve güçlü diplomasiye sahiptir ve bunlar bölgede bazı ülkeleri rahatsız ediyorlar.’’