'Bağdat Kürdistan Bölgesi’nin bütçe payını siyasi koz olarak kullanıyor'

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Merkez Komite Üyesi Ali Avni yaptığı açıklamada, Bağdat’ın Kürdistan Bölgesi payı olarak her ay gönderdiği 200 milyar dinarı yeniden siyasi koz olarak kullanmak istediğini ve bölge halkını açlıkla tehdit ettiğini belirtti.

'Bağdat Kürdistan Bölgesi’nin bütçe payını siyasi koz olarak kullanıyor'

Kürdistan Bölgesi Hükümeti aldığı kararla her ayın 25’inden itibaren memur maaşlarını ödüyordu fakat bu ay henüz maaşlar ödenmeye başlanmadı.

Memur maaşlarının gecikmesinin sebebinin, Bağdat tarafından her ay Kürdistan Bölgesi bütçe payı olarak gönderilen 200 milyar dinarın halen gönderilmemesinden kaynaklandığı belirtiliyor.

Konuya ilişkin Basnews’e açıklamalarda bulunan Ali Avni, 200 milyar dinarın gönderilmemesi ile Irak Yüksek Federal Mahkemesi’nin aldığı kararların aynı zihniyetin ürünü olduğunu, her ne kadar Baas rejimi kalmamışsa da halen şovenist yaklaşımların hakim olduğunu dile getirdi.

Ali Avni açıklamasında, Iraklı yöneticilerin federal sisteme karşı olduklarını, Kürdistan Bölgesi’nin bir statü sahibi olmasını istemediklerini, Kürtlerin kendilerini yönetmelerine tahammül edemediklerini ve bununla bağlantılı olarak varolan statüyü yıkmak istediklerini ifade etti.

Ali Avni açıklamasının sonunda, Kürdistan Bölgesi’nin bütçe payı olan 200 milyar dinarın Irak tarafından bölgeye tehdit ve koz olarak kullanılmak istedindiğini vurguladı.