"Bağımsızlık ilanı en geç 2018 Newrozu'nda"

"Bağımsızlık ilanı en geç 2018 Newrozu'nda"

Kürdistan Bölgesi bağımsızlık referandumuna 1 haftadan az kaldığı bu günlerde, Kürdistan ve Iraklı siyasi yetkililerin referandum sonrasını görüştükleri belirtiliyor. Bas Gazetesi’nin aldığı Kürdistan Bölgesi Hükümeti yetkililerinden aldığı bilgilere göre Kürdistan Bölgesi bağımsızlık referandumundan hemen sonra bağımsızlık ilanına hazırlanacak. Bağımsızlık en geç 2018 Newroz Bayramı’nda ilan edilecek.

Söz konusu kaynak Kürdistan Bölgesi yetkililerin 2018 yılının Mayıs ayında yapılacak Irak Parlamento seçimlerine katılmamaya hazırlandığını, bağımsızlığın en geç 2018 yılının 21 Mart Newroz Bayram’ın ilan edileceğini belirtiyor.

Siyasetçiler Hewlêr’e dönmeyi tartışıyor

Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) Irak Parlamentosu Milletvekili Ferhad Qadir, referandumdan sonra Kürtlerin Bağdat’tan geri dönmeyi tartışacaklarını, Kürdistan Bölgesi’nin Irak seçimlerine katılmayacağını açıkladı.  

Kürdistan Demokrat Partisi (PDK) Irak Parlamentosu Grup Başkanvekili Erefat Kerem, Kürdistanlı siyasetçilerin Bağdat’ta kalmayı istemediklerini, Kürdistan Bölgesi Hükümet yetkililerinin karar vermesi ile birlikte Bağdat’tan dönmeye hazır olduklarını söyledi.

İslami Birlik Partisi (Yekgirtûya Îslamî) Milletvekili Cemal Koçer’de, Kürtlerin referandumdan sonra Bağdat’ın tavrını bekleyeceklerini, Bağdat’ın sert tutum alması halinde Kürtlerin Bağdat’ta kalmayacaklarını açıkladı.