Barzani:Rojava’da birliğin önündeki tek engel PKK

Barzani:Rojava’da birliğin önündeki tek engel PKK

Washington’da düzenlenen panelde katılımcıların PKK ve Rojava ile ilgili sorularını yanıtlayan Kürdistan Güvenlik Konseyi Müsteşarı Mesrur Barzani, Rojava’daki bütün örgüt ve siyasi grupların bir araya gelmeyi arzuladığını , bunu istemeyen ve engelleyen tek tarafın PKK olduğunu belirtti.

Rojavalı grupların uzlaşmasını desteklediklerini ve bu konudaki girişimlere her türlü katkıyı sunmaya hazır olduklarını belirten Barzani, “Daha önce Rojavalı siyasi tarafları bir araya getirmek için Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani’nin 2 defa girişimi oldu. Ancak her seferinde PKK uzlaşmadan kaçtı. Şuan bile PKK diğer siyasi grupların yetkililerini Rojava’dan kovmakta” diye konuştu.

Bir örnekle PKK’nin olumsuz tutumunun ulaştığı düzeyi anlatmaya çalışan Barzani, “YPG güçleri (PKK’nin Rojava silahlı kanadı), IŞİD ile savaşta şehit düşen Roj Peşmerge Birlikleri’nde görevli Rojavalı  Peşmerge’nin cenazesinin geçişine bile dahi izin vermedi. Şehit  Peşmergenin  doğup büyüdüğü topraklarda toprağa verilmesine engel oldu.

Konuşması sırasında YPG ve diğer grupların uzlaşmasını dileyen Barzani, tarafların uzlaşması konusunda ellerinden gelen her türlü desteği ve katkıyı sunmaya hazır olduklarını belirtti.

PKK’nin Şengal’deki varlığına ilişkin yöneltilen sorular üzerine bu hassas konuya da değinen Barzani, “Kürdistan Bölge Yönetimi ve Şengal halkı PKK’nin bölgeden çıkmasını istedi. Şuan orada PKK’li olanlarda bölge insanından değil. Farklı bölgelerden gelen kişiler. Bizim PKK ile bir sorunumuz yok. Onun bizimle sorunu var ve bölgeye sorun getirmekte. Umarız Kürdistan yönetimine saygı gösterir ve bölge halkının isteklerine kulak verip bölgeyi boşaltır. Böylece Şengal’in yeniden imarının önünü açar ” dedi.