Başkan Mesud Barzani: Enfal’in amacı Kürtleri yok etmekti!
Başkan Mesud Barzani, Enfal soykırımının geçen yüz yılda Irak devletinin en karanlık dönemi olduğunu amacının Kürt halkını yok etmek olduğunu söyledi.
Başkan Mesud Barzani, Irak’ta Baas rejiminin 1988 yılında Kürtlere karşı başlattığı Enfal soykırım harekatının 34’üncü yıldönümü vesilesiyle bir mesaj yayımladı.
Barzani, “Enfal suçu, Irak devletinin geçtiğimiz yüzyılda en insanlık dışı ve karanlık dönemlerinden biridir ve Kürt halkının yok edilmesi hedeflenmiştir. Irak devletinin işlediği bu iğrenç suç nedeniyle kurbanların ailelerine tazminat ödemesi zorunludur ve ahlaki bir sorumluluk meselesidir” ifadelerini kullandı.
Enfal Soykırımı
Enfal, Güney Kürdistan’da dönemin devrik Irak Cumhurbaşkanı Saddam Hüseyin’in emri ile Kürt halkına karşı uygulanan 8 aşamalı soykırım hareketinin adıdır. Enfal soykırımında kadın, çocuk, yaşlı yaklaşık 182 bin Kürt katledildi.
Operasyon ismini Kur'an'daki Enfal Suresinden alıyor. Enfal’in Arapça anlamı “Savaş Ganimetleri” dir. 23 Şubat 1988’de başlayıp, 7 Haziran 1989’da sona eren 8 aşamalı Enfal soykırım projesinde 182 bin Kürt zorla yerinden edilerek Irak çöllerine götürüldü ve buralarda kazılan çukurlara canlı olarak gömüldü.
Yine 4 bin 500 köy ve 30 ilçe yerle bir edildi, bin 800 okul, 300 hastane, 3 bin cami ve 27 kilise yıkıldı.
Enfal soykırım projesi özellikle 1988 yılında doruğa ulaştı. Enfal Operasyonu kara harekatları, havadan bombalamalar, yerleşkelerin sistematik bir şekilde yıkılması, toplu zorunlu göçler, idam mangaları ve kimyasal silah kullanımı dahil her türlü insanlık dışı uygulama ile hayata geçirilmişti.
Güney Kürdistan’da en az 1 milyon insanın göç etmesine neden olan Enfal operasyonları döneminde, 16 Mart 1988’de Halepçe ve çevresine yönelik yeni bir saldırı başlatıldı. Kimyasal silahlarla saldırılan kentte en az 5 bin kişi hayatını kaybetti.
Soykırımdan canlı kurtulanlar ise normalden çok daha yüksek oranlarda sağlık sorunuyla karşı karşıya kaldı.