Başkan Neçirvan Barzani oyunu kullandı: Huzur ve güven içerisinde bir seçim olsun

Kürdistan Parlamentosu için oy verme işlemi başladı. Oy kullandıktan sonra açıklama yapan Başkan Neçirvan Barzani, demokratik bir ortamda huzur ve güven içiresinde gerçekleşen bir seçim olmasını umut ettiğini söyledi.

Başkan Neçirvan Barzani oyunu kullandı: Huzur ve güven içerisinde bir seçim olsun

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başkan Barzani, Kürdistan Bölgesi Parlamento seçimlerinde oy kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, "Bu sürecin ilk kazananı Kürdistan Bölgesi halkıdır ve kazanan Kürdistan'dır" dedi.

Başkan Neçirvan Barzani, "Bazı küçük şeylere rağmen seçim kampanyasının barış içinde geçmesinden memnunum" dedi.

Barzani, "Kürdistan Bölgesi halkının bugün egemenliği pratikleştirmek ve kendi temsilcilerini seçip Kürdistan Parlamentosu'na göndermeler için oy kullanmalarını umuyorum. Bu, Kürdistan Bölgesi'nin kurumlarına meşruiyet kazandıracaktır" dedi.

Başkan Neçirvan Barzani, seçim sürecinin başarılı bir şekilde yürütülmesinden dolayı Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Yargı Konseyi Başkanı Feyiq Zeydan. Irak Seçim Komisyonu. BM Irak Misyonuna ve seçim sürecine gözlemci gönderen tüm ülkelere teşekkür etti.

"Türkiye ile iyi ilişkilere sahibiz"

Bir gazetecinin sorusu üzerine Başkan Neçirvan Barzani, seçim sonrası tüm tarafların hızla hükümeti oluşturmak için harekete geçmesi gerektiğini belirterek, “Hükümetin hemen kurulması tüm Kürdistan halkın çıkarınadır. Seçim sonrası yeni bir süreç başlıyor. Tüm taraflar hep birlikte hükümetin kurulması, Parlamentosu ile resmi dairelerin aktifleşmesi için oturmalıyız” ifadelerini kullandı.

Tüm siyasi partilerin seçim sonrası hükümet kurma arayışında olmasının normal olduğunu söyleyen Başkan Barzani, “Ancak hükümet kurulurken partilerin Kürdistan halkının çıkarlarını gözetmesi gerekir” dedi.

Geçtiğimiz Çarşamba Türkiye ziyaretine ilişkin gelen soruya ise Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani şu yanıtı verdi:

“Normal bir ziyaretti. Türkiye ile iyi ilişkilere sahibiz. Her ziyaret ilişkilerimizin daha da güçlenmesine vesile oluyor. Irak ve Kürdistan Bölgesi’nin (Türkiye) ilişkilerinin geliştirilmesi çerçevesinde yapılan bir ziyarettir. Sayın Cumhurbaşkanı ile olumlu geçen kapsamlı bir toplantı gerçekleştirdik. Irak ve Kürdistan Bölgesi ile ilgili gerek ekonomik gerekse güvenlik yine bölgedeki değişimleri Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dışişleri Bakanı ve Dr. İbrahim Kalın ile değerlendirdik.”