Başkan Neçirvan Barzani: Saldırılar bölgenin huzur ve istikrarını tehlikeye atıyor

Başkan Neçirvan Barzani, Kor Mor sahasına yönelik saldırının bölgenin huzur ve istikrarını tehlikeye attığını belirterek, Irak hükümetine üzerine düşen sorumluğu yerine getirme çağrısı yaptı.

Başkan Neçirvan Barzani: Saldırılar bölgenin huzur ve istikrarını tehlikeye atıyor
Foto:Rudaw

Bugün saat 18.45’te Süleymaniye’deki Kor Mor gaz sahası insansız hava araçlarının hedefi oldu. Hükümetten yapılan açıklamaya göre 4 Yemenli çalışan yaşamını yitirdi, tesiste maddi hasar meydana geldi.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçiran Barzani, yayımladığı açıklamada saldırıyı şiddetle kınayarak, hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara ise şifa diledi.

Başkan Neçirvan Barzani, "Çemçemal ilçesindeki Kor Mor gaz sahasına düzenlenen ve ne yazık ki sonuçta şehit ve yaralıların olduğu saldırıyı şiddetle kınıyorum. Saldırı elektrik kesintilerine, elektrik üretiminin azalmasına neden oldu ve tesis çalışmayı durdurdu” dedi.

“Şehit ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyorum” diyen Barzani şunları dile getirdi:

“Bu saldırıların ülkenin huzur ve istikrarını tehlikeye attığını yineliyorum. Irak Federal Hükümeti'nin söz konusu saldırıları önlenmesi,  hangi taraftan olursa olsun faillerin bulunarak, adalet önüne çıkarılıp cezalandırmaları konusunda üzerlerine düşeni yapmaları gerektiğini bir kez daha vurgulamak isterim.”  

2 bin 500 megawatt elektrik kesintisi

Kor Mor gaz sahasına ilişkin Kürdistan Bölgesi Elektrik ve Doğal Kaynaklar Bakanlığından ortak bir açıklama yapıldı. Açıklamaya göre saldırı sonrası Kürdistan Bölgesi’ne verilen elektrik 2 bin 500 megawatt azaldı.

Kor Mor gaz sahasında çalışan Birleşik Arap Emirliklerine ait Dana Gas’dan Rûdaw’a konuşan bir kaynak ise can kaybı ve maddi hasarlarının olduğunu söyledi. Ancak ayrıntı vermedi.

Kor Mor gaz sahası sık sık saldırıların hedefi oluyor

Kor Mor doğalgaz sahası Süleymaniye ilinin Çamçemal ilçesine bağlı Kadir Karam ilçesinde yer alıyor.

Kürdistan Bölgesi'ndeki Kor Mor sahası petrol ürünlerini arama, geliştirme, üretme, pazarlama ve satış yapmak üzere 2007 yılında kuruldu. Tesisi Ekim 2008'de gaz üretimi başlamıştı.

Kor Mor doğalgaz sahasına 2022 ve 2023 yıllarında da defalarca hedef alınmıştı.