Başkan Neçirvan Barzani'den seçim öncesi mesaj

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Kürdistan Parlamentosu seçimlerinin altıncı turu öncesinde halka ve siyasi partilere önemli bir mesaj verdi. Başkan Neçirvan Barzani, yaklaşan seçim kampanyalarının barışçıl, medeni ve toplumu birleştirici bir şekilde yürütülmesi gerektiğini vurguladı.

Başkan Neçirvan Barzani'den seçim öncesi mesaj

Neçirvan Barzani, tüm siyasi partilere Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu'nun yasa ve düzenlemelerine uymaları çağrısında bulundu.

Seçim kampanyalarının Kürdistan Bölgesi’nin birlikte yaşama kültürünü ve çeşitliliğini yansıtması gerektiğini belirten Başkan Neçirvan Barzani, "Kürdistan Bölgesi'nin güzel imajına yakışan, halkımızın güvenini ve umudunu kazanan bir süreç yönetmeliyiz" dedi.

Kadın hakları ve medeni rekabet vurgusu

Mesajında kadınların korunması ve statüsüne de özel bir vurgu yapan Neçirvan Barzani, kadının onurunun seçim kampanyalarında korunması gerektiğini belirtti. Kadın adayların desteklenmesinin Kürdistan Bölgesi için önemli bir kriter olduğunu ifade etti.

Siyasi partiler arasındaki rekabetin medeni sınırlar içinde kalması gerektiğini söyleyen Başkan Neçirvan Barzani, partilerin ve adayların birbirlerinin düşmanı değil, rakipleri olduğunu vurguladı. "Kürt halkının hedefleri büyüktür, herkes eleştiri yapmakta ve programlarını tanıtmakta özgürdür. Ancak nefret söylemine ve bölücü kampanyalara izin verilmemelidir" diye ekledi.

Demokratik sürecin önemi

Başkan Neçirvan Barzani, seçimlerden sonra partilerin yeniden bir araya gelerek hükümeti kurmaları gerektiğini, muhalefete geçenlerin ise yasama ve denetim sürecinde işbirliği yapmaları gerektiğini belirtti. Başkan Neçirvan Barzani, "Kürdistan Bölgesi'ndeki demokratik sürecin barışçıl ve düzenli bir şekilde ilerlemesi hepimizin sorumluluğudur" dedi.

Federal hükümet ve uluslararası destek

Neçirvan Barzani, seçimlerin organizasyonu ve hazırlık sürecinde Irak Başbakanı Muhammed Şiya Es- Sudani ve Irak Yargı Başkanı Fayik Zedan’a teşekkürlerini sundu. Ayrıca, Bağımsız Seçim Komisyonu, uluslararası toplum ve Birleşmiş Milletler temsilcilerine de seçim sürecindeki işbirliklerinden dolayı minnettar olduğunu belirtti.

“Temiz ve özgür seçimler Kürdistan’ın geleceği için önemli”

Neçirvan Barzani, Kürdistan Bölgesi'nin statüsünün korunması ve kurumlarının meşruiyetinin yenilenmesinin temiz ve özgür bir seçimin gerçekleştirilmesine bağlı olduğunu belirterek, halkı demokratik sürece katılmaya ve seçimlerde oy kullanmaya davet etti.

"Bu seçimler, güçlü bir parlamentonun seçilmesi ve demokrasi sisteminin güçlendirilmesi açısından büyük bir fırsattır" diyerek, kampanya sürecinin barışçıl bir şekilde geçmesini ve seçimin başarılı olmasını temenni etti.

Başkan Neçirvan Barzani’nin mesajı şöyle:

“Sevgili Kürdistan vatandaşları, siyasi partiler, saygı değer liste ve adaylar.

Hepinize merhaba…

Kürdistan Parlamentosu seçimlerinin altıncı turu için seçim kampanyası yarın başlıyor. Tüm partilerin Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu'nun yasa ve düzenlemelerine uymalarını rica ediyorum. Barışçıl ve medeni bir kampanya yürüterek öyle bir seçim programı sunun ki Kürdistan Bölgesi halkının güveni ve umuduna hitap edecek nitelikte olsun.

Taraflar arasında gerginliğe neden olmayan, toplumu bölmeyen bir kampanya olsun. Kürdistan Bölgesi'nin güzel imajına yakışacak şekilde, Kürdistan toplumu ve bileşenler arasındaki zengin birlikte yaşam kültürünü ve çeşitliliğini yansıtmalıdır.

Kürdistan Bölgesi halkının hedefleri büyüktür ve liste ile adaylar arasında medeni bir rekabetin zemini geniştir. Herkes kendi politika ve programlarının propagandasını yapmakta ve eleştiri yapmakta özgürdür ancak hiç kimsenin veya hiçbir partinin nefret yaymasına izin verilmemelidir.

Burada özellikle kadının onurunun ve statüsünün korunması gerektiğini vurgulamak isterim. Kadınların genel olarak korunması ve parlamento seçimlerine aday olmaları Kürdistan Bölgesi için önemli bir ölçüttür.

Siyasi partiler ve adaylar birbirlerinin düşman değil, siyasi rakiplerdir. Kürdistani olma konusunda hepsinin ortak noktasıdır ve kaderimiz birliktedir. Bu nedenle demokratik sürecin barışçıl bir şekilde yürütülmesi için hep birlikte çabalamak hepimizin görevidir.

Seçimlerden sonra partiler ve başarılı olanlar yeniden bir araya gelerek hükümeti kurmalı, muhalefete geçenler ise Kürdistan Bölgesi hükümeti ve kurumlarıyla yasama ve denetim konusunda işbirliği yapmalıdır.

Tüm dinlerin ve milletlerin barış içinde bir arada yaşaması Kürdistan Bölgesi'nin başarısının parlak yüzü ve güçlü bir temelidir. Kürdistan'ın tüm kazanımlarının, gelişmelerinin hep birlikte sahibiyiz. Bu birlikte yaşamı korumak hepimizin görevidir.

Bu nedenle seçim kampanyasında Kürdistan'ın ve tüm bileşenlerinin kutsallığına, sembollerine saygı gösterilmelidir. Kürdistan Bölgesi'nin tüm bileşenlerinin özgür iradesini destekliyoruz. Güvenlik kurumlarının seçim kampanyasını barışçıl ve düzenli bir şekilde yürütmesi de bir o kadar önemlidir.

Sevgili Kürdistanlılar!

Biz Kürdistan Bölgesi Başkanlığı olarak seçimlerle ilgili anlaşmazlıkların yaşanmaması için uzun süredir siyasi partilerle istişarede bulunuyoruz.

Biz hiçbir zaman seçimlerin ertelenmesinden yana değildik ama Kürdistan Bölgesi'nin yüksek çıkarları ve seçimlerin tüm siyasi parti ve bileşenlerin katılımıyla yapılması adına defalarca erteledik.

Federal Hükümete ve Başbakan Sudani’ye teşekkürler ve aynı zamanda Irak Yargı Başkanı Sayın Fayik Zedan'a teşekkür ediyorum. Seçimlerin organizasyonu ve hazırlanmasındaki tüm sorunların giderilmesine yardımcı olmalarından dolayı.

Bağımsız Seçim Komisyonu'na, uluslararası toplumdaki dostlarımıza, Birleşmiş Milletler temsilcilerine, Irak ve Kürdistan Bölgesi'ndeki ülkelerin temsilcilerine, seçimlerin yapılmasındaki işbirlikleri ve samimiyetlerinden ötürü teşekkür ediyoruz.

Sevgili vatandaşlar!

Kürdistan Bölgesi'nin statüsünün ağırlığı ve kurumlarımızın meşruiyetinin yenilenmesi, temiz ve özgür bir seçimin gerçekleştirilmesine ve başarısına bağlıdır.

Dolayısıyla her yerdeki dostlarımızın gözü bu seçimin üzerindedir ve onun başarısı için çalışmak hepimizin görevimizdir.

Güçlü bir parlamentonun seçilmesi, demokrasi sisteminin, kurumlarının ve reformlarının güçlendirilmesinin yanı sıra Kürdistan Bölgesi'nin korunması ve federal sistemin uygulanması ve Kürdistan halkının anayasal haklarının güvence altına alınması açısından da önemli bir destek ve fırsattır.

Huzurlu bir kampanya süreci ile başarılı bir seçim geçirmenizi umuyorum.

Hepinize iyi günler diliyorum.”