Başmak Sınır Kapısı Kerkük petrolü İran’a aksın diye açık

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Kerkük-Germiyan Başkanlık Konseyi Sözcüsü Adnan Kerkuki, Kerkük’ün sıkıntılı bir süreçten geçtiğini ve Kerkük petrolünün İran’a aktığını söyledi.

Başmak Sınır Kapısı Kerkük petrolü İran’a aksın diye açık

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Kerkük-Germiyan Başkanlık Konseyi Sözcüsü Adnan Kerkuki, Kerkük’ün sıkıntılı bir süreçten geçtiğini ve Kerkük petrolünün İran’a aktığını söyledi.

KDPinfo’ya konuşan Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Kerkük-Germiyan Başkanlık Konseyi Sözcüsü Adnan Kerkuki, Kerkük’te patlamaların devam ettiğini belirterek, Kerkük’ten günlük 260 bin varil petrolün tankerlerle Başmak Sınır Kapısı’ndan İran’a gönderildiğini ifade etti.

İran’ın Kerkük’ten aldığı petrole dair yanlış rakam verdiğini dile getiren Adnan Kerkuki şunları söyledi: “İran’ın açıkladığı sadece 30 bin varil petroldü. Sonra 60 bin varile çıkardılar. Bunlar doğru değil. Benim bildiğim günlük 260 bin varil Kerkük petrolünün her gün tankerlerle İran’a gittiğidir. Tankerlerin de çoğu İran’a ait.

24 SAAT PETROL SEVKİYATI

Keyvan’dan sabahtan akşama kadar petrol taşıyorlar. Keyvan’da bu tankerlerin petrolle doldurulması için 16 vana var. Her vana da 36 bin litrelik tankeri 20 dakikada petrolle dolduruyor. Her 20 dakikada 36 bin litrelik 16 tanker doldurulsa ve bu tankerler 24 saat boyunca çalışsa İran’a gönderilen petrol varili 260 bin varili de geçer.

Kerkük petrolleri sabahtan akşama kadar İran’a gönderiliyor ama bu petrolün nasıl bir yolla satıldığını bilmiyoruz. İran, bu petrollere karşılık Kerkük’teki destekledikleri yönetime hiçbir şekilde para vermiyor.

KERKÜK’TEN KİRMANŞAH’A BORU HATTI

Başmak Sınır Kapısı, İran’a petrol aktarımı devam etsin diye kapatılmadı. Önceden de petrol bu kapıdan gönderiliyordu. Irak hükümeti de bu durumu biliyor. Kerkük’ten Kirmanşah’a boru hattı döşeyip günlük 650 bin varil petrol İran’a akıtmak istiyorlar.

Kerkük’teki durum şuan kötü. Halkın ciddi bir kesiminde korku var. Patlamalar devam ediyor. Güvenlik açısından bakılırsa tüm Kürt mahallelerine Haşdi Şabi milisleri dağıtılmış durumda. Ev ev dolaşıp talan ediyorlar. Yüksek binaların üzerine çıkıp Kanas silahlarıyla duruyorlar. Kürtlerden yana bir hareketlilik olursa vurmak için bunu yapıyorlar. Halkı korkutmak istiyorlar. Yakaladıkları kişilerin akıbetleri belli olmuyor.”