Batman: Petrol arama çalışmaları sonrası köyün içme suyu kirlendi

Batman'ın Sason ilçesine bağlı Heybeli köyünde Türkiye Petrolleri (TP) tarafından yürütülen petrol arama çalışmaları sırasında sondaj yapılırken, Umurlu köyünün içme ve kullanma suyunun karşılandığı kaynak suyunun kirlendiği bildirildi.

Batman: Petrol arama çalışmaları sonrası köyün içme suyu kirlendi

Batman’ın Sason ilçesine bağlı Umurlu (Teraş) köyünde, petrol arama çalışması sonrası köy suyunun kirlendiği ve suların tanker aracılığıyla köye getirildiği kaydedildi.

Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Hasan Argunağa, yaptığı açıklamada kendilerinin de kaynağa gittiklerini belirterek “TP Bölge Müdürümüz Mustafa Demir, dernek başkanımızı telefonla arayarak bilgilendirme yapmış, su kaynağını güvenceye alana kadar sondaj çalışmasını durdurduklarını, tankerlerle su ihtiyaçlarını karşıladıkları köylülerin hizmetinde olduklarını, beyan etmiştir” ifadelerine yer verdi.

“Su kaynaklarımızın kirliliğine seyirci kalmayalım” başlıklı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Batman'ın Sason ilçesine bağlı Heybeli (Tanze) köyünde TP-TPİC tarafından yürütülen petrol arama çalışmaları sırasında sondaj yapılırken, yaklaşık 7 kilometre uzağındaki Sason'un Umurlu (Teraş) köyünün içme ve kullanma suyunun karşılandığı kaynak suyu kirlendi ve azaldı. Asırlardır yörede debisi en yüksek önemli kaynak sularından biri olan Umurlu kaynak suyunun kirlenmesi nedeniyle köylülerin içme suyu ihtiyacının tankerlerle karşılandığı bilgisine ulaştık.

Derneğimize ulaşan bilgiler ve sosyal medyada yapılan duyarlılık çağrılarına seyirci kalmayarak Batman Çevre Gönüllüleri Derneği adına Umurlu’da, kaynak suyunun başına giderek yerinde tespitlerde bulunduk. Yaklaşık 3 kilometre köyün yukarısında bulunan kaynak suyunun borularla Umurlu'daki evlere ve bahçelere taşındığını yerinde tespit edip, kayıt altına aldık.

Edindiğimiz bilgilere göre kirlenmiş suyun analiz sonuçları nedeniyle köylülerimizin ve hayvanlarının kesinlikle kaynak suyunu içmemeleri konusunda Sason Kaymakamlığı köylülerin bilgilendirilmesi için gerekli uyarılarda bulunmuş. Petrol aramalarından kaynaklı olarak kirlenmiş kaynak suyunun Sason Çayı’na karışması nedeniyle toplum ve çevre sağlığına olası olumsuz sonuçları konusunda herhangi bir bilgilendirilme yapılmamış olduğundan endişeliyiz

Umurlu köyünde yaşanan kirlilikle ilgili olarak TP Bölge Müdürümüz Mustafa Demir, dernek başkanımızı telefonla arayarak bilgilendirme yapmış, su kaynağını güvenceye alana kadar sondaj çalışmasını durdurduklarını, tankerlerle su ihtiyaçlarını karşıladıkları köylülerin hizmetinde olduklarını, beyan etmiştir. Köylülerimiz ise; ‘Bağ, bahçe ve bostanlarımız ile çilek tarlalarımızı da bu su ile suluyoruz. Hayvanlarımızı uzun süre ahırlarda tutamayız. Çok endişeliyiz. Su azalmış ve tamamen kirlenmiş. Yetkililer ve ilgililer bizi etkin şekilde bilgilendirmeli ve gereken tedbirleri acilen almalı, kaynak suyumuzu kurtarmalıdırlar’ diye görüş beyan etmişlerdir.

Batman Çevre Gönüllüleri Derneği olarak mağdur köylülerimizin yanındayız ve gerekirse yargı yolu dahil her konuda sorunun takipçisi olmaya devam edeceğiz. Umurlu köyünün asırlık su kaynaklarının korunması, temiz hale getirilmesi için ilgilileri acil önlem almaya ve halkın zararlarını tazmin etmeye, her türlü çalışmalarında çevre mevzuatlarına uygun tedbirler almaya, kamuoyuna resmi olarak gereken bilgileri açıklayarak köylülerimizin ve bizlerin endişelerini gidermeye davet ediyoruz. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.”

ÖHD Batman Şubesi’nden de konuya ilişkin inceleme

Özgürlük İçin Hukukçular (ÖHD) Derneği Batman’ın Sason ilçesine bağlı Umurlu (Teraş) köyüne giderek köyün su kaynağının kimyasal maddelerce kirlendiğine ilişkin inceleme yaptı.

ÖHD Batman Şubesi, Sason’un Umurlu köyünde su kaynağı üzerinde yaptığı incelemede “Birikintilerin zemininde kül renginde çamur benzeri bir tabaka oluştuğu ve bu haliyle suyun içme, tarım veya hayvancılıkta kullanılmasının mümkün olmadığı” sonucuna vardıklarını duyurdu.