Berhem Salih: Türk Bakanın Irak ziyaretini doğru bulmadık

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Hulusi Akar’ın Haftanin’de TSK unsurlarını ziyaretini doğru bulmadıklarını ve bu konudaki rahatsılığı Ankara’ya ilettiklerini söyledi.

Berhem Salih: Türk Bakanın Irak ziyaretini doğru bulmadık

Beyrut Enstitüsü düşünce kuruluşunun düzenlediği online panele katılan Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Kürdistan Bölgesi toprakları içerisinde PKK’ye yönelik düzenlediği operasyonlar ve Hulusi Akar’ın Haftanin’de TSK’nın kurduğu askeri üsse ziyaretini değerlendirdi.

Irak’ın egemenliği ve güvenliğinin önemine değinen Salih, komşu ülkelerle farklı konularda ortak çalışma ve işbirliği içinde olmayı arzuladıklarını, “Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar örneğinde olduğu gibi” tek taraflı yaklaşımları benimsemediklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Salih, “Türkiye’nin sınır bölgelerinde PKK’nin varlığı nedeniyle güvenlik endişeleri var, bu gizli bir durum değil. Fakat biz komşu Türkiye’ye diyoruz ki bu mesele ile başa çıkma tek taraflı olmamalı. Irak’ın egemenliğini ilgilendiren konularda Türkiye, Irak ve Kürdistan Bölgesi arasında koordinasyon olmalı. Türkiye Savunma Bakanı’nın Irak ziyaretini doğru bulmadık. Bu konudaki rahatsızlığımızı Ankara’ya bildirdik” dedi.

Komşuları ile iyi ilişkiler içerisinde olmak istediklerini vurguyalan Berhem Salih, “İran bizim önemli bir komşumuz. İran ile çekişmelerin olduğu döneme dönmek istemiyoruz. Dolayısıyla ilişkilerimiz egemen Irak ve egemen İran çerçevesinde olmalı” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Salih, Irak’ın güvenlik ve istikrarının bölgenin huzur ve güvenliğini yakından etkilediğini vurgulayarak, “İsatikrar ve güvenli bir Irak bölgede istikrar ve huzurun kilidi olabilir” dedi.

Akar’ın Haftanin’e gelmesi Bağdat’ta rahatsızlık yaratmıştı

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) 23 Nisan 2021 günü Duhok’un Amedi ilçesi kırsalında bulunan Metina, Zap ve Avaşin-Basyan sınır bölgelerinde de PKK’ye yönelik “Pençe-Şimşek ve Pençe-Yıldırım” adıyla karadan operasyon başlatmıştı.

Operasyonlar devam ederken Hulusi Akar, 2 Mayıs günü beraberindeki askeri yetkililerle birlikte Uludere’nin (Qileban) Yekmalê köyüne (Yemişli) geçerek sınırın diğer tarafında Haftanin bölgesindenki TSK unsurlarının üslendiği Bilic Tepesi’ne gelmişti.

Irak Dışişleri Bakanlığı ise, 3 Mart günü Hulusi Akar’ın “koordinasyon olmaksızın” Kürdistan Bölgesi topraklarına geçişi nedeniyle Türkiye’nin Bağdat Büyükelçiliği Maslahatgüzarını çağırarak protesto notası iletmişti.

Bu gelişmelerin ardından Hulusi Akar dün Irak Savunma Bakanı Cuma Anad ile telefonda görüşmüş, “Türkiye, başta Irak olmak üzere tüm komşularının toprak bütünlüğüne, sınırlarına ve egemenliğine saygı duyuyor, bundan kimsenin şüphesi olmamalı” demişti.