Beyaz Saray: ABD askerlerini öldürmesi için Rusya’nın Taliban’a ödül teklif ettiği iddiası Trump’a rapor edilmedi

Beyaz Saray: ABD askerlerini öldürmesi için Rusya’nın Taliban’a ödül teklif ettiği iddiası Trump’a rapor edilmedi

Beyaz Saray Sözcüsü Kayleigh McEnany, New York Times gazetesinin aktardığı şekilde Rusya’nın, ABD askerlerine saldırmaları karşılığında Taliban militanlarına ödül teklifinde bulunduğuna dair ABD Başkanı Donald Trump’a herhangi bir rapor verilmediğini söyledi.

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Kayleigh McEnany’ye, Afganistan’da ABD askerlerini ‘avlamaları’ karşılığında Taliban militanlarına Rusya tarafından para ödülü teklif edildiği iddiasını içeren New York Times (NYT) haberi soruldu. Haberde, Trump'a bir süredir konuya ilişkin bilgilendirme yapıldığı, Mart ayın Ulusal Güvenlik Konseyi'nin birkaç defa bu konu için toplandığı belirtiliyordu. 

McEnany haberde var olduğu söylenen istihbaratın ciddiye alınmayacak bir istihbarat olmadığını, ancak Trump’a bu konuda rapor verildiği iddiasının doğru olmadığını belirtti.

NYT haberinde Rus askeri istihbaratının bir biriminin geçen yıl, Afganistan’da koalisyon askerlerine saldırmaları karşılığında Taliban militanlarına ödül teklifinde bulunduğu belirtiliyor. 

CNN ise NYT haberinin ardından Avrupalı istihbarat kaynaklarına dayandırdığı haberde Rusya askeri istihbarat biriminin Afganistan'daki ABD ve Britanya askerlerini öldürülmesi için Taliban militanlarına para teklif ettiğini belirtti. 

Ne olmuştu...

ABD istihbaratı, Rusya'nın Afganistan'da ABD'lileri öldürmesi için militanlara ödül parası teklif ettiğini iddia edilmişti.

Yekililere göre Rusya, Taliban bağlantılı milislere, barış görüşmeleri sürdüğü sırada Afranistan'daki koalisyon güçlerini hedef alması için teklif götürülmüştü.

New York Times'ın aktardığına göre teklifi götüren Rus ünite, daha önce Avrupa'da suikastlar ve gizli operasyonlar da düzenledi. Yetkililer, Taliban militanlarının bir miktar "ödül parası" aldıklarını düşündüklerini ifade ettiği belirtilmişti. 

Afganistan'da 2019 yılında 20 ABD'li çatışma sırasında hayatını kaybetti. Hangilerinin Rusya'nın teklifi sonucunda gerçekleşmiş olduğundan şüphelenildiği açıklanmıştı.

Kaynaklara göre istihbarat birimleri Mart ayında durumu ABD Başkanı Donald Trump'a bildirdi ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi, konuyu bir toplantıda görüşmüştü.