Bingöl’de islamcı bir grupla polis arasında çatışma

Bingöl'de radikal İslamcı bir örgütle yakınlığı olduğu bilinen 'Tevhid Kitabevi'ne' polis baskın düzenledi. Kitabevinin kapatılmasına karşı çıkan bir grup ile polis arasında çatışma çıktı .

Bingöl’de islamcı bir grupla polis arasında çatışma
Bingöl Yeşilyurt (Mezra Feki) Mahallesi'nde bulunan ve medrese olarak da kullanıldığı öne sürülen Tevhid Kitabevi'ne polis tarafından baskın düzenlendi. IŞİD'in Türkiye sorumlusu "Ebu Hanzala" kod adlı Halis Bayancuk'un başyazarı olduğu dergiyi çıkaran kitabevinin kapatılmasını isteyen polisler ile gruplar arasında başlayan tartışma çatışmaya dönüştü.
 
Gazete Duvar’ın haberine göre; Bingöl merkeze bağlı Yeşilyurt Mahallesi'nde bulunan Tevhid Kitapevi'ne akşam saatlerinde polis baskın düzenledi. Kitabevinin kapatılmasını isteyen polisler ile grup arasında başlayan tartışma çatışmaya dönüştü. Grup, tekbir getirerek emniyet güçlerine karşılık verince ortalık savaş alanına döndü. Olay yerine çok sayıda ekip sevk edilirken grubun dağılmaması üzerine polis havaya ateş açtı. Yaşanan olaya ilişkin gözaltı olup olmadığı öğrenilemedi.
 
CHP Bingöl İl Kadın Kolları Başkanı Gülten Baylas Tele1‘e konuşarak olayla ilgili şunları söyledi:
 
“Benim olduğum sokakta olay oldu. Bayağı bir kalabalık vardı. Polise sordum ‘hanımefendi bir şey yok’ deyince yoluma devam ettim. İki üç polisin yaralandığını duydum. Bayağı polis yığmışlardı. TOMA’lar vardı. Uzun süredir bir şey vardı yani orada. İhbar mı edildi bilmiyorum. Devlet bunu ilk defa duymamıştır uzun süredir oradalardı.”Kitabevinin ‘cihatçı bir gruba’ yakınlığıyla bilindiği ve kalabalık grupların kitabevinde bir araya gelerek sohbetler yaptığı, son günlerde küçük çocuklara da ders verdikleri öğrenildi.
Öte yandan olayın provokasyon olduğunu savunan Sıdkı Zilan, şunları yazdı:

“Aman gençler provokasyonlara karşı dikkatli olun!”

Konu hakkında sosyal medya hesabı üzerinden paylaşımda bulunan Avukat-Yazar Sıdkı Zilan, “Aman gençler! Provokasyonlara karşı dikkatli olun! Hedefte Ebu Hanzala ve Cemaati var; eğer kriminal bir olay elde ederlerse terör örgütü diyecekler. Aynı oyunu Furkan Vakfı ile Hizbut-Tahrir'e de oynadılar, oynamaya devam ediyorlar. Polis, münker ile değil, maruf ile uğraşıyor” dedi.

Zilan, “Provokasyon iki türlü işler; ya sızarak, sızıntı elemanlara kriminal işler yaptırırlar; ya da tahrik ederek yanlışa sürüklerler. Halkın ha dikkatli olması lazım, çocuklarınıza sahip çıkın, apolitik olmaları yönünde değil, bilinçli, şiddetten uzak bir mücadele için yardımcı olun” diye ekledi.

“Bingöl'deki olay provokasyondur”

“Zabıta ve polisin görevi kitapçı kapatmak değildir. Ruhsat işi bahane, Bingöl'de ruhsatsız binlerce yer var, hangisini kapattılar ki? Umarım bu gerilim daha fazla büyümez ve gözaltı ve de yaşanmaz. Belediyenin görevi belli, diyalog ile bu sorunu çözmek kolaydır, polis ne alaka...

Tekrar ediyorum. Ebu Hanzala ve Cemaati şimdiye kadar tek 1 şiddet eylemine katılmamıştır. Bingöl'deki olay provokasyondur; bu işin iki yönünü (sızma ve tahrik) yazdım, iki duruma karşı da azami dikkat şarttır. Pollisle çatışma yok, polis şiddeti var, asayiş meselesi ortada yok.

Türk solu ve Kemalistlerin ortaklaşa Ebu Hanzala düşmanlığına Kürtler alet olmamalıdır. Amaç, bu cemaati kriminal bir yapı olarak kamuoyuna sunmak ve peşinden mevcut davalarda, terör örgütü iddiasına dayanak yapıp, mahkumiyet kararı vermektir. "Polisle Çatıştı" cümlesi yanlıştır.

"Polisle Çatıştı" cümlesini kullanan ve Ebu Hanzala taraftarı gözüken kişi ve hesaplar da ya bu işi bilmiyor, ya da kötü niyetlidir.

Polis saldırısına karşı insani refleks ile çatışma aynı şey değildir. Her canlı doğal refleks gösterir, tekbir getirmek çatışma, mukavemet değildir.”