BM Kıbrıs’ta barış gücü görev süresini uzattı
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Kıbrıs’ta bulunan barış gücünün görev süresini uzattı ve Türkiye’den kapalı Maraş bölgesinin açılması adımlarını derhal "geri almasını" talep etti.
Oy birliği ile kabul edilen kararda, Birleşmiş Milletler Barış Gücü (BMBG) görevi 31 Aralık 2021 tarihine kadar uzatılırken, "adadaki gerilimi tetikleyebilecek ve barışçıl bir çözüm için beklentileri zayıflatabilecek herhangi bir tek taraflı eylemden" kaçınılma çağrısı yapıldı.
Deutsche Welle Türkçe’nin aktardığına göre BMGK, ateşkes hatları boyunca askeri statükonun ihlal edilmesi konusundaki ciddi endişelerini de dile getirdi.
Her iki tarafın tampon bölgeyi ihlal ettiğine ve bölgede yetkisiz inşaatlarda artış olduğuna dikkat çekilen kararda, tüm bunların BMBG’nin bölgedeki görevini zorlaştırdığına vurgu yapıldı.
Türkiye: Türk halkının iradesi yok sayılmıştır
Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise uzatma kararına tepki gösterdi. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada "Kendi içinde tutarsızlıklarla dolu, gerçeklikten kopuk bu kararda maalesef Kıbrıs Türk halkının iradesi yine yok sayılmıştır. BMBG'nin görev süresinin uzatılmasında KKTC’nin (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) rızasının alınmaması BM’nin kendi kural ve ilkelerine aykırıdır. Bu durumun düzeltilmesini ve KKTC topraklarındaki varlığının sorgulanmaması için BMBG'nin KKTC makamlarıyla bir an evvel bir anlaşma yapmasını bekliyoruz" denildi.
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM kararlarına tabi olan kapalı Maraş bölgesinin yüzde 3,5'inin açılacağını duyurmuştu.
Türkiye'nin Kıbrıs'a düzenlediği askeri harekattan bu yana kapalı bulunan ve "Hayalet Şehir" olarak anılan Maraş, öncesinde Kıbrıs'ın en önemli turizm ve eğlence merkeziydi. 1974'te Türkiye’nin ilerleyişi nedeniyle Maraş'ta yaşayan 15 bin Rum evlerini terk etmiş, bölge dikenli tellerle çevirilerek askeri bölge ilan edilmişti.