BM’den Suriye uyarısı: Çatışma yaşanırsa bedeli büyük olur

BM’den Suriye uyarısı: Çatışma yaşanırsa bedeli büyük olur

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, Suriye'de çatışmaların yeni tip coronavirüs (Covid-19) salgını sırasında devam etmesi durumunda büyük bedeller ödeneceği uyarısında bulundu. 

BM Güvenlik Konseyi’ni video konferans yoluyla bilgilendiren Pedersen, ülke genelinde ateşkes çağrısı yaptı. 

Suriye'nin genel olarak sakin olduğunu ve kuzey batısında Türkiye ve Rusya arasındaki varılan ateşkes ve düzenlemelerin büyük ölçüde uygulandığını aktaran Pedersen, Rojava’nın Afrin kentinde dün gerçekleştirilen bombalı saldırıya değindi.

Pedersen’e göre hem Rojava’da, hem de Suriye’nin kuzey batısında “endişeli ve kırılgan bir sakinlik yaşanıyor.

“DAİŞ SURİYE'DE YENİDEN ORTAYA ÇIKIYOR”

Pedersen, Suriye'nin güneyindeki güvenlik koşullarının endişe verici olduğuna ve çöl bölgeleriyle doğusunda terör örgütü DAİŞ’in yeniden ortaya çıktığına işaret etti.

Covid-19 salgınıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Pedersen, rejim kontrolündeki bölgelerde 42, Rojava’da 1 vakanın görüldüğünü ve kuzeybatıda vaka bildirilmediğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Suriye’de savunmasız insanların yeniden yerinden edilmesine neden olacak çatışmaları kaldıramayız. İki ay önce bu dehşete şahit olduk. Bu senaryoyu salgından önce de kaldıramadık, salgın sırasında yaşanırsa bedeli çok daha büyük olur.”