Bugün 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı

Bugün 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı

Kürt aydını Celadet Ali Bedirhan’ın 1932'de çıkardığı Kürtçe Hawar dergisinin yayın hayatına başladığı gün olan 15 Mayıs her yıl Kürt Dil Bayramı olarak kutlanıyor.

Celadet Eli Bedirxan’ın ile bir grup Kürt aydını 15 Mayıs 1932'de,  Suriye’nin başkenti Şam’da ilk kez latin alfabesi kullanarak Kürtçe Hawar (Çığlık) dergisini çıkardı.

İlk Kürtçe dergi olma özeliğine sahip olan Hawar toplamda 57 sayı ile 1943 yılına kadar yayın hayatını sürdürdü.

İlke Kürtçe edebiyat dergisi olan Hawar’ın yayın hayatına başladığı tarih 15 Mayıs, Kürt Dil Bayramı olarak kutlanıyor.Latin alfabesinin ilk kez kullanıldığı dergide Kürtçe’nin Kurmanci lehçesi dışında Sorani ve Kirmancki lehçeleri ile de yazılar yer aldı.

Derginin yazar kadrosu şu şekildedir: Celadet Bedirhan, Rewşan Bedirhan, Dr. Kamuran Ali Bedirhan, Osman Sabri, Kadrican, Cegerxwîn, Mustafa E. Boti, Kadri Cemal Paşa, Dr. Nurettin Zaza (Yusuf), Lawê Fendi, Ahmet Nami, Hasan Hişyar, Bişarê Segman, Nêravan, Reşit Kürt, Goran, Tevfik Vehbi, Abdullah Esiri, Şakır Fettah, Hevindê Sorî, Lawêki..

Dergide yazmalarını sağladığı ve etrafına topladığı Kürt aydınları ile ‘Hawar Ekolü’nü oluşturan Celadet Eli Bedirxan, Hawar’ın ilk sayısında şunları Hawar için şöyle der:

“Hawar bilimin sesidir. Bilim ise insanın kendini tanımasıdır. Kendini tanımak kurtuluş ve güzelliğin yolunu açar. Kendini tanıyan herkes, kendisini tanıtabilir de. Hawar'ımız her şeyden önce dilimizin varlığını tanıtacak. Çünkü dil bizim temel varlık sebebimizdir. Hawar yeni doğandır ve bizim, Kürtler’in çocuğudur."