Bülent Arınç: Öcalan çağrı yapsın diyorsanız, bunun içini doldurmalısınız

Kürt sorununu çözmek isteyenlerin her türlü tehlikeyi göze almak zorunda olduğunu belirten Bülent Arınç, "Öcalan çağrı yapsın diyorsanız, bunun içini doldurmalısınız" dedi.

Bülent Arınç: Öcalan çağrı yapsın diyorsanız, bunun içini doldurmalısınız

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Meclis'in 1 Ekim günü yapılan açılışında Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ile tokalaştı. Hemen ardından Kürt sorununun çözümü noktasında "yeni süreç" tartışmaları başladı.  

Bahçeli, daha sonra da 43 aydır kendisinden haber alınamayan Abdullah Öcalan'a "örgütü tasfiye et" çağrısı yaparak, "Devletin terörle masaya oturmasını hiç kimse beklemesin" açıklaması yaptı.

Eski Meclis Başkanı ve  2013-2015 yılları arasında yürütülen çözüm sürecinin en önemli aktörlerinden biri olan Bülent Arınç, gazeteci İrfan Aktan’a verdiği röportajda, olası bir yeni çözüm süreci ve Kürt meselesi üzerine değerlendirmelerde bulundu.

Arınç, “Ben bundan ümitliyim. Mesele sadece buysa ve DEM Parti bundan memnunsa, mesele kalmamıştır. Ben işin çok derinliğine girmem. Ama “Öcalan çağrı yapsın” diyorsanız, bunun içini doldurmak zorundasınız. Öcalan bu çağrıyı 11 sene önce yaptı; sonra yaşadıklarımızı ise biliyoruz. Yeni şeyler söylemek lazımdır noktasına geldiysek, bugün başka türlü dinamiklere ihtiyaç var” diyerek sürecin yalnızca söylemlerle ilerlemeyeceğini vurguladı.

“Çözüm süreci lanetli bir kavram haline geldi”

Arınç, geçmişte çözüm süreci adıyla başlatılan girişimlerin artık kamuoyunda negatif bir algı oluşturduğunu belirtti. “Çözüm süreci denen sürecin aynı içerik ve isimle tekrarlanması mümkün değil. Bu artık lanetli bir kavram haline geldi” diyen Arınç, yeni bir sürecin farklı bir içerik ve stratejiyle yürütülmesi gerektiğini söyledi. Arınç, “Mevlana’nın tabiriyle ‘yeni bir gün, yeni şeyler söylemek lazım’” diyerek, barış sürecine dair yeni bir yaklaşımın önemini vurguladı.

“Madem barışacaktık, neden bu kadar zaman kaybettik?”

Arınç, geçmişte atılan adımların zaman kaybına yol açtığını ifade ederek, “Madem barışacaktık, neden Basra harap olduktan sonra yapıyoruz? Sabah söylenenlere mi inanacağız, akşam yapılanlara mı?” diyerek siyasetteki ikili adımları eleştirdi. Ayrıca, “Ahmet Türk’ü terörist ilan edip görevden aldık. Oysa hakkında terörist olduğuna dair bir sabıka kaydı yoktu” diyerek, o dönem yapılan hukuki icraatlara da dikkat çekti.

“Yeni bir sürece ihtiyaç var”

Arınç, yeni bir çözüm sürecine ihtiyaç olduğunu vurgularken, “Türkiye’de yeni bir dönem başlayacaksa, adına ister kuşkonmaz deyin, ister başka bir şey; yeni bir sürece ihtiyacımız var” dedi. Bu sürecin yürütülmesinde Meclis’in devreye girmesini öneren Arınç, “Bence Meclis bu süreci yürütmeli. Çünkü önceki çözüm sürecinde Meclis’in bu işi yürütmesi talep edilmişti” ifadelerini kullandı.

“Kürt meselesi çözülecek, umutluyum”

Kürt meselesinin çözümü konusundaki görüşlerini dile getiren Arınç, “Kürt meselesi çözülecek, ben umutluyum. Gecenin en karanlık anı, şafağın sökmeye en yakın zamanıdır” diyerek, çözüm konusunda karamsar olmadığını ifade etti. Arınç, bu konuda yeni bir irade ve kararlılık gösterilmesi gerektiğini belirterek, “Kürt sorununu çözmek isteyen her türlü tehlikeyi göze almak zorunda” dedi.

“Öcalan’ın çağrı yapması için tecridin kaldırılması gerekiyor”

Röportajda, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Abdullah Öcalan’a yaptığı “terörü bitirdiğini ilan et” çağrısı da gündeme geldi. Bu çağrının uygulanabilirliği konusunda Arınç, “Öcalan çağrı yapsın diyorsanız, bunun içini doldurmak zorundasınız” ifadesini kullanarak, bu süreçte daha net adımlar atılması gerektiğini söyledi. Ancak Öcalan’ın tecrit altında olduğu yönündeki iddialara dair ise “Tecrit uygulaması var mı, önce ona karar vermek lazım” diyerek bu konuda kesin bir bilgiye sahip olmadığını belirtti.

‘Hakan Fidan, İbrahim Kalın ve Ali Yerlikaya bu süreci yürütebilir’

Yeni bir çözüm sürecinde kimlerin rol alabileceği sorulduğunda, Arınç, Hakan Fidan, İbrahim Kalın ve Ali Yerlikaya gibi isimlerin süreci iktidar adına yürütebileceğini ifade etti. “Bu işi iktidar adına götürebilirler ve sonuç olumlu olur. Millet buna hazır” diyen Arınç, bu isimlerin sürecin dinamiklerine hakim olduğunu ve yeni bir çözüm sürecinin bu kişilerle başarıya ulaşabileceğini belirtti.

“Tecrit konusunda net bilgiye sahip değilim”

Abdullah Öcalan’ın avukatları ve ailesiyle görüştürülmemesine dair sorulara ise Arınç, bu konuda net bilgiye sahip olmadığını ifade ederek, “Öcalan’ın hangi halet-i ruhiye içinde olduğunu, ne yapmak istediğini şahsen bilmiyorum” dedi. Ancak devletin bu konuda adım atabileceğini ima ederek, “Öcalan’la görüşmenin binbir tane yolu var” ifadelerini kullandı.

‘Bu ülke barışa kavuşmalı’

Son olarak Arınç, Türkiye’nin barışa kavuşabilmesi için adımlar atılması gerektiğini belirterek, “Çözüm süreci boyunca insanlara ‘cenazeler gelmeyecek, anneler ağlamayacak’ dedik. Bu ülkenin huzura kavuşması gerekiyor” diye konuştu. Cezaevlerinde bulunan çok sayıda insanın özgürlüğüne kavuşması gerektiğini de vurgulayan Arınç, “Bugün de bu yapılabilir, yeter ki istensin” dedi.