Çin Dışişleri Bakanlığı: Ortadoğu'daki mevcut durum oldukça hassas ve kaotik

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Kızıldeniz'de gerilimin tırmanmasının ana nedeninin Gazze çatışmasının tırmanması olduğunu söyleyerek, Gazze çatışmasına derhal son verilmesi çağrısında bulundu. Sözcü "Ortadoğu'daki mevcut durum oldukça hassas ve kaotik" diyerek tarafları diyalog kurmaya çağırdı.

Çin Dışişleri Bakanlığı: Ortadoğu'daki mevcut durum oldukça hassas ve kaotik

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, Rûdaw’ın Kızıldeniz’de tırmanan gerginliğe ilişkin sorusuna şu yanıtı verdi:

"Kızıldeniz'deki gerilimin nedeni Gazze'deki çatışmalar"

"Kızıldeniz, mal ve enerji için önemli bir uluslararası ticaret kanalıdır. Kızıldeniz'de gerilim istemiyoruz. Kızıldeniz'de bulunan ülkelerin egemenliklerine etkili bir şekilde saygı gösterilmesini savunuyoruz. Sivil gemilere yönelik tacize son verilmesi çağrısında bulunuyoruz. Kızıldeniz'deki gergin durumu yatıştırmak için Yemen de tüm tarafların olumlu çabalara bağlı kalmasını destekliyoruz.”

Çin Dışişleri Bakanlığı, Kızıldeniz'deki gerilimli durumun tırmanmasının ana nedeninin Gazze çatışmaların tırmanması olduğunu belirterek, "Gazze çatışmasının bir an önce sona erdirilmesi, Kızıldeniz'deki durumun normalleşmesine yardımcı olabilir” ifadelerini kullandı.

Wenbin "Gazze ihtilafına dahil olan tüm tarafları, ilgili BM Güvenlik Konseyi ve Genel Kurul kararlarını etkili bir şekilde uygulamaya ve çatışmayı derhal durdurmaya çağırıyoruz. Uluslararası toplumun buna karşı koordineli bir şekilde harekete geçmesi gerekiyor" şeklinde değerlendirdi.

ABD üssüne saldırı

Husilerin Kızıldeniz'deki saldırıları Çin'in Orta Doğu ile ticaretini olumsuz etkiledi mi? Sorusuna Wang Wenbin, “Kızıldeniz, mal ve enerji açısından önemli bir uluslararası ticaret kanalıdır. Kızıldeniz'de gerginlik ve kaos yaşanmasını istemiyoruz. Sivil gemilere yönelik taciz eylemlerine son verilmesi çağrısında bulunuyoruz ve Kızıldeniz'deki gergin durumu yatıştırmak için tüm taraflarla olumlu çaba göstermeye kararlı olan Yemen dahil, Kızıldeniz'de bulunan ülkelerin egemenliğine saygı gösterilmesini savunuyoruz. Kızıldeniz'de gerilimin daha da yükselmesinin temel nedeni Gazze çatışmasının tırmanmasıdır. Dolayısıyla Gazze çatışmasının bir an önce sonlandırılması Kızıldeniz'deki durumun normalleşmesine yardımcı olabilir. Gazze’deki çekişmeler dâhil olan tüm tarafları, ilgili BM Güvenlik Konseyi ve Genel Kurul kararlarını etkili bir şekilde uygulamaya ve çatışmayı derhal durdurmaya çağırıyoruz. Uluslararası toplumun da koordineli bir şekilde harekete geçmesi gerektiğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Ürdün'de İran destekli gruplar tarafından ABD askerinin öldürülmesine ilişkin de konuşan Wenbin şunları söyledi:

“ABD askeri üslerine yapılan saldırılarda kayıpların olduğuna dair gelişmeleri takip ediyoruz. İran ise saldırıyla hiçbir ilgisinin olmadığını açıkladığını fark ettik. Ortadoğu'daki mevcut durum oldukça karmaşık ve hassas. İlgili tüm tarafları itidale çağırıyoruz, diyalog ve iletişimi de güçlendirmelerini umuyoruz. Misilleme ve intikam duygusu ile hareket etmekten kaçınmalılar. Bölgesel gerilimlerin daha fazla tırmanması önlenmeli.” /Rudaw