Çin: Koronavirüsle mücadele eden ülkelere 2 yıl boyunca 2 milyar dolar destek vereceğiz
Dünya Sağlık Örgütü’nün online zirvesinde konuşan Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, başta gelişmekte olan ülkeler olmak üzere salgınla mücadelesi devam eden ülkelere iki yıl boyunca maddi destek sağlayacaklarını açıkladı.
Dünya Sağlık Örgütü’nün karar verme mercii Dünya Sağlık Asamblesi, 73’üncü kez bir araya geldi.
Normal şartlar altında 194 ülkenin katılımıyla İsviçre’nin Cenevre kentinde toplanan ve delegelerin örgüt bütçesi ve liderliği gibi konuları konuştuğu zirve, bu yıl koronavirüs salgını nedeniyle online ortamda gerçekleşti.
Zirvenin açılışında konuşan Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, koronavirüsle mücadele eden ülkelere iki yıl boyunca toplamda 2 milyar dolardan fazla destek verileceğini duyurdu.
Desteğin öncelikli olarak gelişmekte olan ülkelere sunulacağını aktaran Şi Cinping, Afrika’da virüsün yayılımını durdurmak için ülkesinin çalışmalar yürüteceğini söyledi.
Dünya Sağlık Örgütü’ne mart ayında 20 milyon dolar bağış yapan Çin, 30 milyon dolar daha ek destek sunacak.
Zirvede konuşulan konulardan bir diğeri de bugüne kadar 315 binden fazla insanın yaşamına mâl olan ve küresel ekonomiye resesyona sokan salgının çıkış noktası ile yayılımı ile ilgiliydi.
Avrupa Birliği ve Avustralya’nın öncülüğünde 116 ülke, virüsün başlangıcı ve yayılmasıyla ilgili bir incelemenin başlatılmasını öngören tasarıya destek verdiklerini açıkladı. Eğer 194 ülkenin üçte ikisi tasarıyı desteklerse, salı günü görüşülmeye başlanacak.
Resmi olarak Çin’in Vuhan kentinde başladığı kabul edilen virüsün kökleriyle ilgili uluslararası bir soruşturma Çin tarafında ise desteklenmiyor.
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, açılış konuşmasında açık açık bu tasarıya değinmese de ülkesinin şeffaflığı ve DSÖ’ye bilgi sağlama sorumluluğu üzerinde durdu.
“Bilim adamlarının virüsün kaynağı ve geçiş rotası ile ilgili küresel araştırmalarını desteklemeliyiz” diyen Çinli lider, şöyle konuştu:
Çin, Kovid-19’’un kontrol altına alınmasının ardından tecrübelerimizi paylaşabileceğimiz, eksiklikleri gösterebileceğimiz kapsamlı bir değerlendirme fikrini destekliyor. Bu görev, bilim adamları ve DSÖ tarafından tarafsız şekilde yönetilmeli.
Koronavirüsün 84 binden fazla insana bulaştığı Çin’de 4 bin 600 kişi yaşamını yitirdi. Yıl başında Çin olan pandeminin merkezi, mevcut durumda yaklaşık 90 bin kişinin öldüğü ABD’ye kaymış durumda.