Cizre’de Kürtçe oyuna gerekçesiz yasak

Kürtçe oyunlar sergileyen ve Kürtçe tiyatro yapan Şermola Performans, Cizre Kaymakamlığı’ndan hiçbir gerekçe gösterilmeden Mem û Zîn adlı oyunlarının iptal edildiğini duyurdu.

Cizre’de Kürtçe oyuna gerekçesiz yasak

Konuya ilişkin bir açıklama yapan Şermola Performans, oyunun 12 Mart’ta oynanmasının beklendiğini, oyun için hazırlıklar yaptıklarını kaydetti.

Şermola Performans’ın Twitter hesabından konuya dair yaptığı açıklama şöyle:

“Oyunumuz Mem û Zîn hiç bir gerekçe gösterilmeden Cizre Kaymakamlığı tarafından iptal edildi.

12 Mart Cumartesi günü Cizre Belediyesi Kültür Merkezi’nde oynanması planlanan Mem û Zîn oyunumuz için günler öncesinden hazırlıklar başlamış, afişler, broşürler Cizre’ye gönderilmiş.

Sosyal medya tanıtımı birçok kurumun desteği ile de yapılmış, ve davetiyeler dağıtılmış 04 Mart 2022 günü de salonun kirası belediyenin hesabına yatırılmıştır. Kiranın yatırılmasından iki gün sonra da (06.03.2022) tarihinde oyunun iptal edildiği tarafımıza bildirilmiştir.”

Foto: Şermola Performans

“Oyunumuz 13 kez gösteri yaptı”

Şermola Performans, ayrıca bugüne kadar pek çok defa oyunu sergilediklerini belirterek oyun hakkında şu bilgiyi kaydetti:

“Oyunumuz Mem û Zîn prömiyer yaptığı 3 Kasım 2021 tarihinden beri Batman, Diyarbakır, Urfa, Kızıltepe gibi merkezlerde toplam 13 kez gösteri yapmış ve seyirci tarafından ilgiyle izlenmiştir.

Mem û Zîn oyunundan kareler (Foto: Şermola Performans)

Oyunumuz mitolojik meteforlarla donatılmış seyircisine performative bir ritüel anlatı deneyimi izlemeyi vaat eden bir çalışmadır. Kaynak metin olarak Dengbêj Reso’nun Mem û Zîn anlatısı esas alınmıştır. Oyunun konsept ve yönetmenliği ise Mirza Metin’e aittir.”