Demirtaş, deşmekten korktuğu acısını paylaştı

Demirtaş, deşmekten korktuğu acısını paylaştı

Cezaevinde yazdığı Seher ve Devran adlı öykü kitaplarına ilişkin konuşan HDP’nin bir önceki dönem Eş Genel Başkanı olan Selahattin Demirtaş, Sur ve Cizre'de yaşanan ölümlere ilişkin konuşamadığını, derin bir şekilde yaşadığı bu acıları deşmekten korktuğunu dile getirdi.

Oggito’dan Haden Öz'ün sorularını yanıtlayan Demirtaş, öykülerinin tamamını havalandırmada tek başına yürüyerek kafasında kurduğunu ve geceleri de sabaha kadar oturup yazdığını söyledi. 

Demirtaş’a kitabında yer alan 14 öykünün atanamayan öğretmen, iş bulamayan mühendis, fabrika işçileri, AVM çalışanları, mevsimlik işçiler, yoksul köylüler, işsiz gençler gibi karakterlere sahip olduğu yönündeki değerlendirmeye ilişkin “Yıllarca insan hakları, özgürlük, barış ve demokrasi mücadelesi vermiş bir avukat ve siyasetçi olarak yaptığınızı şimdi edebiyatla mı yapmaya çalışıyorsunuz?” sorusu soruldu.

Demirtaş da bu soruya “Ben avukat ve siyasetçi olarak kimsem edebiyatta da aynı kişiyim. Yaşamın her anı, bir bütünün ayrılmaz parçalarıdır. Benim bir tek hayatım ve bir tek kişiliğim var, ne yapsam yansıyan budur neticede. Öykülerim de tıpkı İHD veya HDP gibidir. Farklılıklarımızla bir arada, zulme karşı ezilenin yanında ve elbette yeni yaşam için dirençle” yanıtını verdi.

“Angaje ve politik” olduğunu belirten Demirtaş, şunları söyledi:

“Ötekinin ve ezilenin, yani çoğunluğun avukatı, siyasetçisi, edebiyatçısıyım. Daha özgür, onurlu, mutlu bir yaşam için mücadele alanları olarak görüyorum bu alanları. Bu mücadeleyi yürütebildiğim için de özgür, onurlu ve mutlu hissediyorum kendimi. Yani amaç ve ona ulaşmak için kullandığım araç iç içe geçmiş durumdadır bende.”

Sur ve Cizre’de sokağa çıkma yasakları sırasında yaşanan ölümlere ilişkin henüz hiç konuşmadığını ve yazmadığını söyleyen Demirtaş, “O kadar derin ki içimde, deşmekten korkuyorum. Hapishanedeyken yazamıyorum. Yazamıyor, ancak değinmekle yetiniyorum. Ancak bilinmeli ki, ne o vahşeti unutacağım ne de o onurlu duruşları. Bir gün layıkıyla yazabilirim belki” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Demirtaş, Edebiyat Haber'den Funda Dörtkaş’ın hazırladığı ve yazarların kitap önerilerinin yer aldığı köşeye de katkıda bulundu.

Demirtaş’ın Kürtçe ve Türkçe 11 kitap tavsiyesi şöyle:

  • Rüzgârın Gölgesi, Carlos Ruiz Zafón, Çev: Mustafa Karabiber, Altın Kitaplar
  • Gerçeklik Göründüğü Gibi Değildir, Carlo Rovelli, Çev: Tolga Esmer, Can Yayınları
  • Evrim Kuramı ve Mekanizmaları, Çağrı Mert Bakırcı, Evrensel Basım Yayın
  • Açık Yeşil-Teorisi ve Pratiği ile Bir Ekoloji Rehberi, Ömer Madra &Ümit Şahin, Can Yayınları
  • Spinoza’nın Sevinci Nereden Geliyor?, Çetin Balanuye, Ayrıntı Yayınları
  • Hayatın Seyrini Değiştiren Kadınlar, Pelin Batu, İnkılâp Kitabevi
  • Lênûska Leyla, Menaf Osman, Aram Yayınları
  • Hespên Reş Bayên Sorgevez, Burhan Sönmez, Lîs Yayınevi
  • Bêhna Dara Sincê, DilawerZeraq, Lîs Yayınevi
  • Ristika Morîkan, Fatma Savcı, Avesta Yayınları
  • JiDîrokê Dîrokeke Ehmedê Xanî, Laleş Çelîker, Aram Yayınları.