Demirtaş’a cezaevinden çıkış yolunu açacak mahsuplaşma, hesap makinesine kaldı

Demirtaş’a cezaevinden çıkış yolunu açacak mahsuplaşma, hesap makinesine kaldı

HDP eski Eş Genel Başkanı Demirtaş’ın tutuklu yargılandığı davadan tahliye edilmesi üzerine avukatlarının cezaevinden çıkması için yaptığı, “mahsuplaşma” başvurusunun üzerinden yaklaşık 10 gün geçti. Ancak, hala bir karar verilemedi.

Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 4 Kasım 2016 tarihinden beri tutuklu yargılanan ve 2 Eylül’de yapılan duruşmada tahliyesine karar verilen HDP eski eş Genel başkanı Selahattin Demirtaş’ın yattığı sürenin kesinleşmiş cezasından sayılması için yapılan, “Mahsuplaşma” başvurusuna, İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi yaklaşık 10 gündür henüz karara bağlamadı. İstanbul’daki mahkeme tarafından, Demirtaş’ın daha önce tutuklu yargılandığı ve 2 Eylül’de tahliye edildiği Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi ile 4 Kasım 2016 tarihinden beri yattığı Edirne Cezaevi’ne yazılar yazarak, tutukluluk tarihlerini sorduğu ve ilgili yazılarına cevap alındığı öğrenildi.

Denetimli Serbestlik Başvurusu Yapacaklar

Mahsuplaşma başvurusunu değerlendirecek olan ve karar verecek olan İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nin bütün yazışmalarına yanıt aldığı, artık sadece hesap makinası ile yattığı süreyi daha önce İstinaf Mahkemesi’nde kesinleşen cezası ile mahsuplaşmasını yapması işinin kaldığı öğrenildi. Mahkeme, şimdiye kadar bir karar veremezken, avukatların süreci mahkeme kalemi üzerinden ve UYAP sisteminden takip ettikleri öğrenildi. Mahkemenin mahsuplaşma kararını vermesi durumunda avukatların Demirtaş’ı cezaevinden çıkış yolunu açacak denetimli serbestlik başvurusu yapacakları belirtildi.

AİHM’deki Duruşma Konusunda Bilgilendirildi

Demirtaş’ın AİHM Büyük Dairede 18 Eylül’de görülen davada, mahkemenin karar aldığı ancak kararını gerekçesi ile birlikte sonra açıklayacağı öğrenildi. Avukatları, duruşmaya ilişkin atmosferi Strasbourg’tan dönüşte Edirne Cezaevi’nde ziyaret ettikleri Demirtaş’a aktardıkları öğrenildi.