Dengbêj Şakiro’nun eserleri toplu yayımlanacak
Almanya’daki Kürt Alman Kültür Enstitüsü (Deutsch-Kurdisches Kulturinstitut), dengbêj Şakiro’nun resmi mirasçısı olan oğlu Ümit Deniz ile anlaşma imzalanarak şarkılarının telif hakkının alındığını açıkladı. “Antolojiya Dengbêjan” kitabı yazarı İbrahim Şahin ise Kürt Alman Kültür Enstitüsü’nü “emek hırsızlığı” ile suçladı.
Kürt Alman Kültür Enstitüsü, Şakiro’nun bütün eserlerini ilk kez toplu bir şekilde yayımlayacak.
Kürt Alman Kültür Enstitüsü Twitter hesabından Şakiro’nun oğlu Ümit Deniz’in videosunu paylaşarak, Şakiro’nun bütün eserlerinin yakında yayımlanacağını açıkladı.
Açıklamada, “Kürt sanat arşivinin korunması ve sahiplenilmesinde 2020 yılının en güzel ve kutlu müjdesi. Dengbêjler şahı Şakiro’nun bütün eserlerini yakında yayımlamak için Şakiro’nun oğlu sayın Ümit Deniz ile anlaşma imzaladık” denildi.
Ümit Deniz ise Enstitünün sayfasında paylaşılan videoda, “Almanya’nın Düsseldorf kentinde Kürt Alman Kültür Enstitüsü ile babasının tüm eserlerine sahip çıkmak için anlaşma imzaladık. Şu ana kadar sahip çıkamadık ama şimdi bu arkadaşlarla sağolsunlar anlaşma imzaladık ve korsan yayıncılığa son verilecek. Çünkü Şakiro büyük bir ses” ifadelerini kullandı.
Kürt Alman Kültür Enstitüsü, Şakiro’nun şimdiye kadar yayımlanmamış eserlerini de yayımlayacak.
Kürt Alman Kültür Enstitüsü’ne “emek hırsızlığı” suçlaması
“Antolojiya Dengbêjan” kitabı yazarı İbrahim Şahin, Twitter hesabından “Kürt Alman Kültür Enstitüsü”nü etiketleyerek yaptığı açıklamada, Kürt Alman Kültür Enstitüsü’ne tepki gösterdi.
İbrahim Şahin, “Emeğimizi yemeniz 2021 yılının ayıbıdır. Ömer Kapan ile 20 yıldır arşivleyerek yazdığımız eserleri size de MP3 olarak verdik. Ahlaki davranmanız ve bunu kendi emeğiniz olarak göstermemeniz gerekirdi” dedi.
Kürt Alman Kültür Enstitüsü’nün isteği üzerine dengbêj Şakiro’nın 270 eserini ve dengbêj Reso’nun da 112 eserini enstitüye gönderdiklerini belirten Şahin, “Kaynak göstermeye tenezzül etmedikleri gibi maalesef kendilerine verdiğimiz klam sayısını da doğru vermemişler” ifadelerini kullandı.
Şakiro kimdir?
1936 yılında Ağrı’nın Kelê (Toprakkale) köyünde dünyaya gelen Şakiro’nun babasının ismi Bedih Deniz’dir. Şakiro ve ailesi defalarca zorunlu olarak göç etmek zorunda kalmışlardır.
Kürtler arasında güzel sesinden dolayı “Kewê Ribat” (Rabat Kekliği) ve “Şahê Dengbêjan” olarak anılan Şakiro kendisi gibi usta bir dengbêj olan Resoyê Gopala’nın öğrencilerindendi.
1959’da ailesi topluca Adana’ya sürgün olarak gönderildi. Yedi yıllık sürgün hayatından sonra, 1966’da Muş’a dönen ailesi, 2 yıl sonra Erzurum Karayazı’ya yerleşti.
Kasetleri elden ele dolaşan ve yüzlerle ifade edilen klamları ile Sözlü Kürt Edebiyatı’na adını altın harflerle yazdıran Şakiro geride hafızalara kazınacak eserler bırakmıştır. Gulê Dêran, Şerê Mala Nasir, Eliyê Pûrto, Nêçîrvano, Geliyê Zîlan, Esmer, Kejê ve Sebrê en önemli eserleridir.
Şakiro, yakalandığı kanser hastalığı nedeniyle 1996’da İzmir’de hayatını kaybetti.
“Kürtlere kırgınım”
Şakiro ölümüne yakın kendisi ile röportaj yapmak isteyen gazeteciyi reddederek şu ifadeleri kullandı:
“Kürtlere kırgınım. Kürtler değerlerine, dengbêjlerine sahip çıkmıyor. Türklere bir bakın Bir Aşık Veysel’leri vardı, ona sahip çıkıldı. Bütün dünyaya onu tanıttılar. Bir Reşo’muz vardı. Hepimizin ustası. Aç öldü.”