Diakurd: Amaç Kürt birliği ve Kürdistan Bölgesi’nin kazanımlarını korumak!

Kürt Diaspora Konfederasyonu (Diakurd), temek hedefinin Kürtlerin birliği ve Kürdistan Bölgesi’nin kazanımlarına sahip çıkmak olduğunu belirtti.

Diakurd: Amaç Kürt birliği ve Kürdistan Bölgesi’nin kazanımlarını korumak!

Kürt Diaspora Konfederasyonu (Diakurd) Yönetim Kurulu, ilk toplantısını 27 Ocak’ta online olarak gerçekleştirdi.

Diakurd, çok sayıda aydın ve yazarın yanı sıra parti temsilcilerinden 60’ı online toplam 180 delegenin katılımıyla 22 Ocak’ta İsveç’in başkenti Stokholm’da ilk kuruluş kongresini gerçekleştirmişti.

Kongre, İran tarafından hapse atılan Rojhılatlı Kürtçe öğretmeni Zara Muhammedi’nin mücadelesine saygı adına “Kongreya Zaraya Niştîman” adıyla düzenlenmişti.

Diakurd tarafından yapılan açıklamada, kongre sonrası ilk toplantının 27 Ocak’ta yapıldığı ve toplantıda bazı kararların alındığı kaydedildi. 

Açıklamada, Diakurd Komitesi’nin, çalışmalarında kongrenin onaylanan tüzük ve kararlarına bağlı olacağı ve kongrede yapılan öneri ve görüşlerin gözden geçirilmesi için gerekli hazırlıkların yapılacağının oybirliğiyle kabul edildiği vurguladı.

Kongrede, Diakurd’un Yürütme Kurulu’na 4 üye federasyonun temsilcilerinin dışında 4 üye ve 2 yedek üye daha seçildi.

Ayrıca ilk toplantıda başkan, sekreter ve mali işler müdürü oybirliği ile seçildi.

Açıklamada, Diakurd Yönetim Kurulu’nun, yakın bir zamanda özel komisyonların başkanlarını seçeceği ve görevlerini yerine getirmek için Danışma Kurulu ve Denetleme Kurulu gibi organlarla koordineli çalışacağı ifade edildi.

Diakurd'un değer ve hedeflerine yer verilen açıklamada, Diakurd, çalışmalarında ve ilişkilerinde Kürt diasporasının iradesine ve egemenliğine saygı duyduğu kaydedilerek, “Ulusal değerlere bağlı olan Diakurd, ekonomik, siyasi ve örgütsel bağımsızlığını savunarak tüm Kürdistanlı ve Kürt dostlarının güvendiği bir örgüt olmak istemektedir” ifadelerine yer verildi.

Diakurd’un tüm Kürt siyasi partilerinin çalışmalarına saygı duyduğu belirtilen açıklamada, özellikle Kürdistan Bölgesi’yle olan ilişkilerine önem verdiği ve siyasi partilerle ilişkilerini milli değerler ve karşılıklı desteğe dayanmakta olduğu vurgulandı.

Açıklamanın sonunda, Diakurd'un temel hedefinin, Kürdistan Bölgesi'nin kazanımlarını korumak, Kürdistan'ın her yerindeki Kürt halkını desteklemek, Kürt halkının birlik, beraberlik ve dayanışması olduğu kaydedildi.

Yönetim kurulundaki kişiler ise şöyle:

• Başkan - Adnan Axacan

• Sekreter - Welat Nehri

• Mali Sorumlu - Lilan Mele Abdullah

• Nujin Alacabek

• Keya Izol

• Roj Khalaf

• Adnan Muxtar

• Mehmet Tanriverdi

• Yardımcı Üye - Şevki Ozkan

• Yardımcı üye - Hiwa Shwani