Diyarbakır'daki düğün salonlarında 3 gündür canlı müzik çalınmıyor
Diyarbakır Göletli Park, bugünlerde düğün salonlarında müzik yapan grupların eylemlerine sahne oluyor. Sayıları 300'ü bulan eylemci grubun amacı, düğün salonlarında kaldırılan bahşiş, diğer adıyla alatura uygulamasına geri dönülmesi.
200'ü aşkın düğün salonun bulunduğu Diyarbakır'da üç gündür 70 salonda canlı müzik hizmeti verilmiyor. Salon sahiplerine karşı bu eylemde bir araya gelen müzisyenlerden biri, "Düğün salonu sahiplerine karşı biz de kazan yerine enstrümanlarımızı kaldırdık" diyor.
Eylemin fikir babası İbrahim Nuhat, pazartesi gününe kadar salon sahiplerine mühlet verdiklerini, talepleri gerçekleşmezse Diyarbakır'daki tüm düğün salonu müzisyenlerinin iş bırakma eylemi yapacaklarını söyleyerek şöyle devam ediyor:
Hiçbir güvenceleri yok
"Kalbi dursa müzisyenin, sahnede düşüp ölse ne sigortası var, ne yevmiye…Hiçbir şey yok. Bu insanların hakkını savunmak için hepimiz buradayız."
Bu eylemin öncülerinden olan Hacı Sevinç, Alatura denen bahşişin nasıl ortadan kalktığını anlatıyor.
"Salonlarda müzisyenler düğünde atılan bahşişleri alırdı. Eskiden yeterliydi ama son on yılda bu durum değişti.
Tabi önceleri sokak düğünleri olurdu ve müzisyenin eline düğünden sonra belli miktarda para geçerdi. Ama şehir büyüyünce sokak düğünler kalktı, düğün salonları arttı. Müzisyenler alaturayla geçinirdi.
Artık sahte 1 dolarlar atılıyor
Ama Gaziantep'ten başlayıp bölgeye yayılan düğünde sahte bir dolar atma furyası biz müzik gruplarını çok dara soktu. Eskiden bir lira ya da bir dolar atılırdı, ama şimdi ekonomik sebeplerden kimse para atamaz oldu. Onun yerine de sahte bir dolar atılmaya başlandı. Müzisyen bahşişle hayatını kazanıyor ama artık hiç bahşiş atılamıyor. Bu da hepimizi çok zorlayan bir durum. Mecburen böyle bir eyleme yöneldik.
Diyarbakır'da müzisyen olarak yaşamak zor
Zaza lehçesinde müzik yapan sanatçı Kerem Sevinç de desteğini göstermek için parkta eylem yapan müzisyenleri yanında.
"Diyarbakır'da hem müzik yapmak zor hem genel anlamda yaşamak" diyen Sevinç şunları aktarıyor:
"Müzisyen arkadaşlarımız Kürtçe şarkı söyledikleri için örtülü bir baskı altındalar, öte yandan birçoğu düğün salonlarında çalan bu arkadaşlarımız yıllarca bazı hak ihlallerine uğradılar. Diyarbakır'da yaşayan bir müzisyen olarak arkadaşlarıma destek vermek için buradayım."
BBC Türkçe haber muhabiri, müzisyenlerin talepleri Diyarbakır'da tanınan bir düğün salonu kompleksinin yetkilileri ile görüşmek istedi. Ancak görüşme talepleri kabul edilmedi. Müzik olmadan düğünün yapıldığı salondan görüntü almalarına da izin verilmedi.