Diyarbakır'da 6 Şubat depreminde yaşamını yitirenler anıldı

Maraş merkezli çifte depremin birinci yıldönümünde Diyarbakır'da depremin gerçekleştiği saat olan 04.17'de 89 kişinin hayatını kaybettiği Diyar Galeria binasının yerinde bir anma düzenlendi. Enkazın olduğu alana karanfiller bırakıldı, mumlar yakıldı.

Diyarbakır'da 6 Şubat depreminde yaşamını yitirenler anıldı

Bugün 6 Şubat’ta 53 bin 537 kişi hayatını kaybettiği, 107 bin 213 kişi yaralandığı 14 milyon insanın doğrudan etkilendiği Maraş merkezli çifte depremin yıldönümü.

Başta depremin büyük yıkıma neden olduğu 11 il başta olmak üzere birçok ilde depremde hayatını kaybedenler depremin gerçekleştiği saat 04.17’de anma gerçekleştirdi.

Anmanın gerçekleştiği bir diğer il ise depremden etkilenen Diyarbakır oldu. Depremde biri boş toplamda 6 binanın yıkıldığı Diyarbakır’da resmi rakamlara göre 411 kişi yaşamını yitirdi.

Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu öncülüğünde, yakınlarının kaybedenler, sivil toplum örgüt temsilcileri, siyasetçi ve vatandaşların katılımıyla 89 kişiye mezar olan Yenişehir İlçesindeki Diyar Galeria Sitesi önünde bir anma gerçekleştirdi.

Anmayı Rûdaw muhabiri Abdulselam Akıncı yerinde takip etti.

Toplanan kalabalık, siteye kadar yürüyerek, enkazın olduğu yere karanfiller bıraktı, mumlar yakıldı. Hayatını kaybedenler için bir dakika sesizlik sağlanarak saygı duruşundu bulunuldu.

Ardından  Platform Sözcüsü Elif Turan bir konuşma yaptı.

Turan, “Bir yıl geçmesine rağmen acısı halen çok taze, kabuk bağlamayan bir yaramız var. Çünkü bu doğa olayı, alınamayan önlemler, bilimin ve tekniğin önemsenmemesinden kaynaklı bir felakete dönüştü” dedi.

Anmaya CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da katılarak bir konuşma yaptı. 

Anmaya katılan ve Diyar Galeria Sitesi’nde yakınlarını kaybeden Rûdaw’a Hüviyet isimli bir anne “Burada amcaoğlum, eşi ve çocukları ile 5 kişilik Tuna ailesi bu binanın altında kalarak can verdi. Bu sitede bir blok yıkıldı. Maalesef onlar da o binadaydılar. Aile Mardin Mazıdağlıydı. 12 gün yapılan aramalar sonucunda cenazelere ulaşabildik. Deprem günü tam 1 yıl önce köyden telefon açtık ulaşamayınca deprem yerine geldik” dedi. /Rudaw