Diyarbakır'da şaibeli değişim: 885 olan seçmen sayısı aniden 2 bin 141'e çıkmış

Eğil ilçesine bağlı Yenişehir Mahallesi'nde askeri bölge içerisindeki dairelere bin 171 kişinin ikametgah kaydının yapıldığı belirlendi. Bunların büyük bölümü erkek ve yoğun olarak Çınar, Ergani, Kayapınar, Çermik, Çüngüş, Dicle ilçelerinden.

Diyarbakır'da şaibeli değişim: 885 olan seçmen sayısı aniden 2 bin 141'e çıkmış

Mezopotamya Haber Ajansı’nın aktardığına göre, HDP, Diyarbakır'da şaibeli bir değişimi tespit etti. Eğil ilçesine bağlı Yenişehir mahallesinde 14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimlerinde 885 olan seçmen sayısının bir anda 2 bin 141'e çıktığı görüldü.

Söz konusu bin 256 kişinin çoğunun erkeklerden oluştuğu belirtildi. Bu kişilerden 1171'si, mahalledeki Ahmet Ece Caddesi’nde bulunan 25 D, F, C ve H kapı numaralarına kaydedildi. Sadece 25 D kapı numaralı binadaki dairelere tamamı erkeklerden oluşan 756 kişi kaydedildi.

HDP'ye göre; söz konusu kişilerin kaydedildiği daireler askeri alan içerisinde yer alıyor.

Eğil'de 31 Mart 2019 Yerel Seçimleri’nde HDP, 5 bin 757 oy ile belediyeyi kazandı. AKP ise, 4 bin 914 oy aldı. Saadet Partisi 219; CHP 142; bağımsız aday ise 118 oy aldı. Böylece HDP, 843 oy fark ile belediyeyi kazandı. 14 Mayıs'ta yapılan milletvekiliği seçimlerinde ise, Yeşil ve Sol Parti 4 bin 703 oy aldı. AKP, 3 bin 150; CHP 663; İYİ Parti ise 350 oy aldı.

HDP: İtirazda bulunacağız

Konuya dair itirazda bulunacaklarına aktaran HDP İlçe Örgütü yöneticilerinden Av. Polat, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) 1 Ekim’den sonra bütün siyasi partilere seçmen bilgilerini verdiğini ve bu durumun böyle fark edildiğini söyledi.

Polat, "Mayıs Cumhurbaşkanlığı seçiminde 885 olan seçmen sayısının 2 bin 141’e çıktığı fark ediliyor. Listeyi ayrıntılı incelediğimizde bin 256 seçmenin buraya taşınmış olduğunu fark ettik. Daha sonra ayrıntılı bir çalışma yaptığımızda bu seçmenlerin yoğun olarak Amed’in Çınar, Ergani, Kayapınar, Çermik, Çüngüş, Dicle ilçelerinden geldiğini ve tamamının erkek olan seçmenler olduğunu fark ettik. Artık taşımanın nasıl yapıldığını bilmiyoruz" dedi.

'Bazı dairelere 19-20 kişilik kayıt yapılmış'

Kendisinin de aynı mahallede oturduğunu ve memurların 2-3 aydır ev bulmakta zorlandığına söyleyen Polat, "Bu bin 256 kişi nasıl yerleştirildi? Yaptığımız tespite göre; ilçe jandarmada 2 katlı küçük bir bina var. 25 D diye buraya dış kapı numarası verilmiş ve bu binanın iç tarafına da 40 tane bağımsız bölüm verilmiş. Bazı dairelere 18, bazılarına 19-20 kişi olacak şekilde kayıt yapılmış. Bu durum üzerine İlçe Seçim Müdürlüğü’ne başvurduk. Oradan aldığımız yanıt: ‘Biz şuan burada bir şey yapamıyoruz. Askı ilan süreleri başladığı zaman itirazınızı yaparsınız. Biz bunun üzerine bir kolluk araştırması yaparız, bu kişiler burada oturmuyorsa silinir’ şeklinde oldu. Biz de oradan bir yanıt bekliyoruz” diye konuştu.