DSG isyancıların merkezi Zibane kasabasına girdi

Demokratik Suriye Güçleri, Ebu Hawla’ye bağlı milisler ve silahlı aşiret üyelerinin bulunduğu Zibane kasabasının büyük bir bölümünün temizlendiğini duyurdu. Çatışmalarda 18 kişinin öldürüldüğü belirtildi.

DSG isyancıların merkezi Zibane kasabasına girdi

Deyrezor’un doğusunda DSG ile Deyrezor Askeri Meclisi eski komutanı Ahmed Ebu Hewla'ya (Ahmed El Xebil) bağlı milisler ve kimi Arap aşiretleri arasında 27 Ağustos'ta başlayan çatışmalar sürüyor.

Rûdaw’a konuşan yerel kaynaklar, DSG savaşçılarının bir kaç koldan isyancıların merkez olarak kullandığı Zibane kasabasına girdiğini aktardı.  

Kasabanın büyük bölümünü kontrol eden DSG’nin burada kasaba merkezinde arama-tarama faaliyetlerine başladığı belirtiliyor.

Yerel kaynaklar ayrıca Şihel ve Hewayice kasabalarında da DSG’nin kontrolü tamamen sağladığını bildirdi.

Öte yandan DSG Basın İrtibat Merkezi’nden yapılan açıklamada, “Güvenliği Güçlendirme Operasyonu” kapsamında Zibane kasabası ile Teyana köyünün büyük ölçüde “temizlendiği” kaydedildi.

Açıklamada, Zibane kasabası ve köylerde yaşanan çatışmalarda 18 kişinin öldürüldüğü, ayrıca Suriye hükümetine bağlı Difa El-Watani üyesi 4 kişinin de yakalandığını belirtildi.

Ziban, DSG tarafından “fitnenin başı” olarak şuçlanan Ikedat aşireti şeyhlerinden İbrahim el-Hidil’in hakim olduğu kasaba.

Deyrezor Fırat Nehri ile ikiye ayrılıyor

Suriye’nin doğusundaki Deyrezor vilayeti, Fırat Nehri tarafından ikiye ayrılıyor. Fırat Nehri’nin doğusuda DSG’nin kontrolü altında. Batıda ise Suriye hükümeti, İran destekli Irak, Afganistan ve Pakistan'dan gelen milisler hakim durumda.

Sınır bölgesi, silah, uyuşturucu ve tüketim malları için önemli kaçakçılık rotalarının bir parçası olarak ön plana çıkıyor. DSG, daha önce kendi bünyesindeki Deyrezor Askeri Meclisi eski komutanı Ahmed Ebu Hewla'yı (Ahmed El Xebil), görevi kendi çıkarları doğrultusunda kullanmak ve uyuşturucu ticaretine bulaşmakla suçluyor.

Ebu Hewla 27 Ağustos'ta DSG’nin düzenlediği operasyonda gözaltına alınmıştı. Ebu Hewla’ya bağlı milisler bu operasyonun ardından DSG’ye yönelik saldırılar başlattı.

Çatışmalarda onlarca kişi öldü

Öte yandan merkezi İngiltere’de bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, bazı Suriye hükümeti yanlısı milislerin de Fırat Nehri'ni geçip çatışmalara katılmasıyla bölgede gerginliğin daha fazla tırmandığını bildirdi.

Çatışmalarda, aralarında sivillerin de bulunduğu onlarca kişi yaşamını yitirdi.

DSG, geçen cumartesi gününden itibaren bölgede 48 saatlik sokağa çıkma yasağı ilan ederken “Güvenliği Güçlendirme” başlattığı operasyonun kapsamını genişletti. DSG isyancılardan konuşlandıkları son kasabayı da terk etmelerini istedi.

ABD devreye girdi

Çatışmaların şiddetlenmesi üzerine Suriye’nin ABD Büyükelçiliği, iki üst düzey yetkilinin DSG ve bölgedeki aşiretlerin temsilcileriyle gerilimin en kısa zamanda düşürülmesi için toplantı yaptığını duyurdu.

Deyrezor’da yaşanan gelişmeleri yakından takip ettiğini bildiren IŞİD’e karşı Uluslararası Koalisyon ise “Bölgesel güvenlik ve istikrarı desteklemek amacıyla IŞİD'in kalıcı yenilgisini sağlamak için Suriye Demokratik Güçleri ile birlikte çalışmaya odaklanmayı sürdürüyoruz” açıklamasını yapmıştı.