DSG'den TSK'nın bombardımanlarına ilişkin açıklama: Karşılıksız kalmayacak

Türk Silahlı Kuvvetlerine ait savaş uçaklarının Rojava’ya yönelik bombardımanları ikinci gününde de devam etti. DSG bombardımanlara ilişkin yaptığı açıklamada “saldırıların karşılıksız” kalmayacağı bildirildi.

DSG'den TSK'nın bombardımanlarına ilişkin açıklama: Karşılıksız kalmayacak

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanlığı, Türk ordusunun Rojava’ya yönelik bombardımanına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada Türkiye Milli  Savunma Bakanlığının (MSB) Kuzey ve Doğu Suriye’de yönelik aralıksız devam eden saldırılarda savaşçılarının öldürüldüğüne dair açıklamaları yalanlandı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bu iddiaların asılsız olduğunu belirtiyoruz. Bu iddialar işgalcilerin sabit araçlarıdır. İşgalciler, bu araçlarla altyapıyı, hizmet merkezlerini, yerleşim alanlarını ve geçim kaynaklarını bombalayarak işlediği suçları gizlemeye çalışıyor. Görüntülü belgeler, bu suçların işgalci Türk devletinin tekrarlanan tüm iddialarından daha büyük ve net olduğunu kanıtlıyor. Bu belgeler doğrudan Türk devletini kriminalize ediyor.”

“Savaşçılarımız, Türk devletinin saldırılarını yanıtsız bırakmayacak”

 Yapılan açıklamada savaş uçaklarıve SİHA’ların son iki günde enerji kurumlarını, elektrik istasyonları, buğday depoları, itfaiye ekipleri, sivillere ait evleri, bahçeleri, geçim kaynakları, ana yolları ve kentlerin çevresini bombaladığı kaydedildi.

Bombardımanlar sonucu büyük bir “yıkım” yaşandığı belirtilen açıklamada yüz binlerce insana enerji, elektrik ve su dahil olmak üzere hizmetin sağlanmadığı kaydedildi. Ve sivillerin hedef alındığı bu bombardımanların “savaş suçu” olduğu dile getirildi.

Bombardımanlara karşılık vereceklerini ifade eden DSG açıklamasında şunlar belirtildi:

“Saldırılara yanıt vermenin bizim meşru bir hakkımız olduğunu vurguluyoruz. Halkımızı ve topraklarımızı her zamankinden daha güçlü koruyacağız. Savaşçılarımız, işgalci Türk devletinin saldırılarını yanıtsız bırakmayacak.”

Ne olmuştu? 

PKK üyelerinin Kürdistan Bölgesi sınırları içerisindeki Pençe Kilit Operasyon bölgesindeki bir askeri üsse yaptığı sızma sonucu 9 asker yaşamını yitirdi, 4 asker ise yaralandı. Türkiye Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada PKK’lilere verilen karşılık sonucu 16 örgüt üyesi de  yaşamını yitirdi.

Sızma girişimi ardından TSK’ya ait savaş uçakları Kürdistan Bölgesi ve Rojava’ya yönelik yoğun bombardıman başlattı.

MSB’den, Kürdistan Bölgesi toprakları içerisindeki Metina, Hakurk, Gare ve Kandil bölgeleri ile Rojava’da 29 hedefe hedeflere 13 Ocak 2024 saat 00.30'da hava harekatları düzenlendiğini açıkladı.

Bugün de bombardımanlar devam etti.

MSB 14 Ocak’ta yaptığı açıklamada Kürdistan Bölgesi’ndeki Metina ve Gare bölgelerine hava operasyonları düzenlendiğini bildirdi.

Türkiye Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanlığı da Rojava’da 23 hedefin vurulduğunu duyurdu.

AA’nın güvenlik kaynaklarından aktardığına göre MİT, Zap’taki saldırının ardından, Rojava’da Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) kontrolündeki askeri, istihbarat, enerji/altyapı tesisi, cephane gibi stratejik hedeflerin yanı sıra DSG yöneticilerini hedef aldı.

Operasyonlarda, 5 kritik altyapı tesisi, 3 kontrol noktası, 8 askeri nokta, 2 mühimmat deposu, 2 lojistik deposu, 2 teknik araç deposu ve bir tünel/mevzilendirme çalışmalarında kullanılan araç olmak üzere toplam 23 hedefin vurulduğu belirtildi.

Rojava’dan yapılan açıklamada ise çok sayıda alt yapı merkezinin bombalandığı belirtildi.