DSG'den Türkiye'ye çözüm önerileri

Suriye Demokratik Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Kobani (Abdi), Türkiye ve Fırat’ın doğusundaki Türkiye yanlısı grupların kendilerine yönelik herhangi bir adımına, Suriye’nin kuzeyinde Irak sınırı yakınlarındaki Haseke'ye bağlı el-Malikiye’den (Derik) ve Türkiye sınırı doğrultusunda Fırat nehri yakınlarındaki Ayn el-Arab’a (Kobani) kadar 600 kilometrelik bir cephe açarak cevap vereceklerini söyledi. DSG komutanı 5 kilometrelik bir güvenli bölge oluşturulmasını, yönetimi yerel siyasetçilere terketmeyi ve ellerindeki ağır silahları menzil dışına çıkarmayı kabul etmeye hazır olduklarını da sözlerine ekledi.

DSG'den Türkiye'ye çözüm önerileri

Suriye Demokratik Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Kobani (Abdi), Türkiye ve Fırat’ın doğusundaki Türkiye yanlısı grupların kendilerine yönelik herhangi bir adımına, Suriye’nin kuzeyinde Irak sınırı yakınlarındaki Haseke'ye bağlı el-Malikiye’den (Derik) ve Türkiye sınırı doğrultusunda Fırat nehri yakınlarındaki Ayn el-Arab’a (Kobani) kadar 600 kilometrelik bir cephe açarak cevap vereceklerini söyledi. DSG komutanı 5 kilometrelik bir güvenli bölge oluşturulmasını, yönetimi yerel siyasetçilere terketmeyi ve ellerindeki ağır silahları menzil dışına çıkarmayı kabul etmeye hazır olduklarını da sözlerine ekledi ve Türkiye'ye çözüm için mesajlar iletti.

“Yeni Özgür Politika”ya konuşan Kobani, sahada, Suriye’nin kuzey sınırına büyük birlikler takviye eden Türkiye’nin atacağı her türlü adıma hazır olduklarını belirterek, “Afrin'de olanlar, burada (Fırat’ın doğusu) tekrar edilemez, buna asla izin vermeyeceğiz. Türk ordusunun bölgelerimizden herhangi birine askeri bir operasyon başlatması, büyük bir savaşa neden olacaktır” şeklinde konuştu.

Güvenli bölgeyle ilgili olarak görüşlerini paylaşan Kobani, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2018’den bu yana yaptığı açıklamalarda, Türk ordusunun hazırlıklarını tamamladığını ve Fırat’ın doğusuna operasyon başlatacaklarını söylüyor. Bununla birlikte son yedi yıldır Türkiye’ye hiçbir saldırı yapılmadığını da biliyoruz. Ancak varlığımız Erdoğan ve Türk devleti için bir mesele, bir sorun. Biz her zaman yeni bir savaş istemediğimizi söylüyoruz. Büyük bir savaş. Yani, herhangi bir saldırı büyük bir savaşa dönüşecektir ve ateşkes de olmayacak. Müttefiklerimizden bu mesajı iletmelerini istedik. Bunu ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’e söyledik. Kendisi de memnuniyetle ileteceğini belirtti” ifadelerini kullandı.

Güvenli bölgeyi yönetmenin bir sınır meselesi olduğunu söyleyen Kobani, savaşı engellemek ve Türkiye ile sorunu çözmek için adım atmaya hazır olduklarını dile getirerek su önerileri sundu:

“Türk devleti, 30 kilometre derinliğinde güvenli bir bölge oluşturulmasını istiyor. Biz ise 5 kilometre derinlikte bir güvenli bölge oluşturulmasının yanı sıra YPG’nin bölgeden çekilmesi ve yerlerini yerel güçlere bırakmasını istiyoruz. Burada kastettiğimiz yerel güçler; Kobani, Serekaniye (Resulayn), Qamişlo (Kamışlı), Girê Sipi ve Derik'in yerel halkıdır. Top ve tanklar gibi Türkiye'ye ulaşan menzillerdeki tüm ağır silahları bölgeden çıkaracağız. 20 kilometre menzilli silahlarımız var. Eğer bunların da tehdit oluşturduklarını söylerlerse onları da çekeceğiz. Türkiye, bu bölgeyi yönetenlerin yerel halk olmadığını, ancak yerel halkın bu bölgeyi yönetmesine izin verebileceğini ve böylece sorunun çözüleceğini söylüyor”

Öte yandan uluslararası güçlere sınırda devriye görevi gerçekleştirme çağrısında bulunan DSG komutanı, “Bu uluslararası güçler, DMUK veya başka bir uluslararası gücün parçası olmalı. Türkiye devleti bu sınır meselesine taraftır. Biz de tarafsız bir DSG güç istiyoruz. Türkiye'nin sınır devriyelerine katılmasını kabul etmemiz için Afrin’ten çekilmesi ön şartımız” dedi.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Girê Sipi’ye (Tel Abyad) askeri operasyon gerçekleştirmesinin “bölgeyi Menbiç’ten Derik’e kadar büyük bir savaş alanına çevireceğini” söyleyen Kobani, DSG liderliğinin kararını, başta ABD ve Fransa olmak üzere IŞİD ile Mücadele Uluslararası Koalisyonuülkelerine bildirdiğini belirtti. DSGkomutanı, böyle bir savaşın Suriye'de ikinci bir iç savaşa yol açacağını ve Türkiye geri çekilinceye kadar devam edeceğini vurguladı.

Türkiye’nin bölgeye yönelik olası bir askeri operasyonuna karşı Washington’ın tutumuna ilişkin olarak ise Kobani, “ABD ile IŞİD'e karşı mücadele konusunda bir anlaşmamız var. Şuan Rakka ve Deyrezzor bölgelerinde IŞİD'e karşı savaşıyoruz. Bize karşı bir saldırı olursa DSG içindeki Halk Koruma Birlikleri (YPG) sınır bölgelerine çekilecek. Bu da anlaşmaya zarar verecek” ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin Suriye’nin kuzey sınırına büyük birlikler takviye ettiğini söyleyen Kobani, “Bizim de bunun için hazırlıklarımız var. Bir hata veya bir kıvılcım gerginliğe yetebilir. Fırat’ın doğusu ile Afrin aynı değildir. Bunlar iki farklı bölgeler. Burada, Afrin'de olanları tekrarlanamaz, buna asla izin vermeyeceğiz. Afrin’de stratejik bir karar aldık. Çatışmaların yayılmasını istemedik. Bunun Afrin’le sınırlı kalmasını istedik. Mesele buydu. Aynı şey Fırat’ın doğusunda olmayacak. Eğer Türk ordusu bölgelerimizden birine saldırırsa bu, büyük bir savaşa neden olacaktır” diye konuştu.

TSK'nın Girê Sipi’ye (Tel Abyad) askeri operasyon gerçekleştirmesinin “bölgeyi Menbiç’ten Derik’e büyük bir savaş alanına çevireceğini” söyleyen Kobani, “Bu bizim kararımız. Bu kararı ABD ve Fransa dahil herkese ilettik. Eğer saldırıya uğrarsak, sınır bölgesi 600 kilometrelik bir savaş bölgesine dönüşecek. Bu da Suriye’de ikinci bir iç savaş anlamına gelecek. Türkiye'nin stratejisi, Girê Sipi ve Kobani’yi kuşatmaya dayanıyor. Ancak herhangi bir saldırı, Türk devleti geri çekilinceye kadar devam edecek bir savaşa neden olacaktır” şeklinde konuştu. ABD ve DMUK’da yer alan diğer 73 ülkenin kendileriyle yapılan anlaşmanın zarar görmesini istemediklerini belirten Kobani, “Bu uluslararası bir konudur. Bu nedenle, Türk devleti üzerinde büyük bir baskı var, ancak aynı baskı Afrin'de yoktu” dedi.