DSG’li Komutan: Suriye ordusu Türkiye’ye karşı çok etkisiz

Gire Spi Askeri Meclisi Başkanı Riyad Halef, Rusya’nın kendilerine Ayn İsa ilçesini Suriye ordusuna teslim etmeyi teklif ettiğini ancak bunu kabul etmediklerini söyledi. Halef, “Suriye hükumeti güçleri Türkiye’nin ihlallerine karşı çok etkisiz” dedi.

DSG’li Komutan: Suriye ordusu Türkiye’ye karşı çok etkisiz

Rûdaw TV’de yaynlanan ve Dilbixwin Dara’nın sunduğu Rojava bültenina katılan Demokratik Suriye Güçleri’ne bağlı Gre Spi Askeri Meclisi Başkanı Riyad Halef, Ayn İsa’da yaşanan gelişmeler hakkında açıklamalarda bulundu.

Türki Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu’na (SMO) bağlı silahlı grupların ilçeye yönelik bombardımanlarının sürdüğü bilgisini paylaşan Halef, “Bazı çeteler Ayn İsa’ya sızmak istedi ancak DSG buna izin vermedi. Bir çok çete öldürüldü, 2 sivil vatandaş şehit düştü. Yine bölgede yaşayan sivil halk bombardımanlardan zarar gördü” diye konuştu.  

Rûdaw muhabiri Viviyan Fetah’ın “Rusya ile Türkiye askeri heyetleri Şeregrag Silo’sunda Ayn İsa gündemi ile bir toplantı yaptı” şeklindeki haberini değerlendiren Halef, şunları kaydetti:

“Böyle bir görüşmeden haberimiz yok. Ancak Rusya Ayn İsa’yı Suriye rejimine teslim etmemizi önerdi. Biz bu teklidi kabul etmedik. Ayn İsa üzerinden baskı uygulamak istiyorlar. Şimdi her kes bu plandan haberdar oldu. Türkler tarafından atılan bir havan mermisi Suriye ordusuna ait karakola isabet etti. Aralarında bir Suriyeli komutanın da bulunduğu bazı askerler yaralandı, Rusya bu duruma sessiz kaldı. Ne Rusya ne de Suriye şu ana kadar da sivillere yönelik ihlallere karşı bir adım atmış değil.”

Ayn İsa ilçesinde ve M4 kara yolu üzerinde 3 ortak askeri nokta kurma konusunda Ruslar ve Suriye ordusu ile anlaştıklarını hatırlatan Riyad Halef, Rusya ve Türkiye tarafından imzalanan Soçi Mutabakatı ve ateşkes kararlarına uduklarını söyledi.

Gire Spi Askeri Meclisi Başkanı Halef, “Biz teröre karşı savaşırken Suriye ve Rusya neredeydi. Efrin’de yardım istediğimizde yanıt vermediler. Sadece şartların 2011 öncesine dönmesini dayatıyorlar. Biz kontrolümüz altındaki bölgelere başka güçlerin gelmesini kabul etmiyoruz. Suriye askerleri savunma için sınır bölgelerine geldiler ancak Türkiye’nin ihlallerine karşı çok etkisizler” dedi.