DSG’lilere vize konusu yeniden ABD Kongresi’nde

ABD’de iki Kongre üyesi, IŞİD’e karşı savaşta Amerikan güçlerinin yanında yer alan DSG savaşçılarına Özel Göçmen Vizesi (SIV) verilmesi önerisini Konre’ye sundu.

DSG’lilere vize konusu yeniden ABD Kongresi’nde

Kongre’nin Demokrat üyesi Jason Crow ve Cumhuriyetçi üyesi Michael Waltz, Özel Göçmen Vizesi (SIV) programına “Suriyeli Kürt müttefikler ve ailelerinin de eklenmesi”ni içeren öneriyi yeniden sundu.

Jason Crow, öneri hakkında, "IŞİD ile mücadelede sahada müttefikimiz olan Suriyeli ve Kürt ortaklarımıza verdiğimiz sözü yerine getirmeliyiz. Irak ve Afganistan'da savaşan bir savaş gazisi olarak, ittifaklarımızın güvene dayandığını ilk elden biliyorum. Bizi koruyan arkadaşlarımızı korumalıyız” dedi.

Mike Waltz da, “Suriyeli Kürtler, ABD'nin IŞİD hilafetini yenmesi konusunda çok önemli bir rol oynadı ve bölgede etkili bir ortak oldu" dedi.

Waltz, “Kürt müttefiklerimiz, ABD çıkarları ve düşmanlarımızla savaşmak için hayatlarını tehlikeye attılar. Yardımları için minnettarlığımızı hak ediyorlar. ABD Kongresi, savaş alanında bizimle birlikte savaşanları kabul etmelidir” diye konuştu.

Her iki Kongre üyesi benzer bir öneriyi 2019’da da Kongre’ye sunmuştu.

Tasarı, Bush yönetimi sırasında sırasıyla Iraklı ve Afgan tercüman, askerler, danışmanlar ve ABD misyonunu destekleyen çalışmaları nedeniyle hayatları tehdit altında olan diğer çalışanlar için yürürlüğe konan benzer yasayı içeriyor.

ABD'nin 11 Eylül 2021'e kadar tüm askerleri Afganistan’dan çekeceğini duyurmasının ardından geçen hafta Jason Crow ve 15 Kongre üyesi, Başkan Joe Biden'a Özel Göçmen Vizesi ve ABD'nin Afganistan'daki operasyonlarını desteklemek için çalışan Afgan vatandaşları için ABD Mülteci Kabul Programlarını hızlandırması için çağrıda bulunmuştu. /Rudaw